Sałatka z wędzonym kurczakiem
https://pixabay.com/pl/

Sałatka z wędzonym kurczakiem

Sałatka z wędzonym kurczakiem sprawdzi się jako pomysł na smaczną kolację, posiłek do pracy, jak i spontaniczne spotkanie z przyjaciółmi, czyli wtedy, kiedy chcemy przygotować coś na szybko, ze składników które mamy w lodówce lub możemy dostać w pierwszym lepszym markecie. Wędzony kurczak dobrze komponuje się z wieloma składnikami, jednak w klasycznej wersji sałatki łączy się go zwykle ze słodką kukurydzą, ananasem i ogórkiem (zarówno świeżym, jaki i kiszonym czy konserwowym). Kurczak, stanowiący główny składnik tego dania, można z powodzeniem zamienić na wędzonego indyka.

SAŁATKA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM

SKŁADNIKI:
– 300 g wędzonego kurczaka (lub indyka)
– 220 g kukurydzy konserwowej (1 puszka)
– 150 g ananasa z puszki (2 krążki)
– 300 g ogórków kiszonych lub konserwowych (4 średnie)
– 150 g żółtego sera (może być gouda, ementaler lub morski)
– 2 łyżki majonezu
– 2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy
– sól i pieprz (do smaku)
– świeża natka pietruszki.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Wędzonego kurczaka, ogórki kiszone lub konserwowe oraz ananasa pokroić w drobną kostkę i wrzucić do miski. Dodać odcedzoną z płynu kukurydzę z puszki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub podobnie jak poprzednie składniki – pokroić w kostkę.
2. Przygotować sos. Z majonezu, jogurtu i musztardy przygotować sos staranie mieszając je w osobnym naczyniu. Sos majonezowo-jogurtowy dodać do sałatki, doprawić pieprzem i solą (z wyczuciem, ponieważ użyty do sałatki wędzony drób, ser i ogórki same z sobie są już słone). Całość wymieszać.
3. Wierzch sałatki udekorować listkami pietruszki. Możemy dodatkowo wmieszać do sałatki 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki. W takiej formie będzie nie tylko ciekawie się prezentowała, ale też będzie dostarczała więcej cennych składników odżywczych.

UWAGI
*** Jeśli wolimy sałatki lżejsze, świeższe i mniej intensywne w smaku, możemy powyższy przepis zmodyfikować, rezygnując ze słodkiego ananasa i ciężkiego sera, jednocześnie wprowadzając do receptury świeży ogórek zamiast kiszonego czy konserwowego. Dodatkowo jeśli chcemy, by potrawa była lepiej zbilansowana, możemy uwzględnić w kompozycji gotowany ryż lub makaron. Dodatek aromatycznego koperku lub szczypiorku będzie idealnym uzupełnieniem takiego zestawu składników.

SAŁATKA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM, RYŻEM I ŚWIEŻYM OGÓRKIEM

SKŁADNIKI:
– 300 g wędzonego kurczaka (lub indyka)
– 220 g kukurydzy konserwowej (1 puszka)
– 1 woreczek (100 g) gotowanego białego ryżu (najlepiej parboiled lub basmati)
– 1 świeży długi ogórek (około 350 g)
– 1 pęczek świeżego koperku
– 3 łyżki majonezu
– 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
– 1 ząbek czosnku
– sól i pieprz (do smaku).

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Wędzonego kurczaka pokroić w drobną kostkę i wrzucić do miski.
2. Ogórka umyć, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę.
3. Połączyć ze sobą wcześniej ugotowany i ostudzony ryż, kostki kurczaka, ogórka, odsączoną z płynu kukurydzę oraz drobno posiekany koperek.
4. Przygotować sos jogurtowo-czosnkowy. Majonez wymieszać z jogurtem, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą. Sos dodać do miski z pozostałymi składnikami. Całość wymieszać.

*** Coraz więcej osób z powodu rozmaitych problemów zdrowotnych musi pozostać na diecie, unikać soli oraz nadmiaru tłuszczów. Jeśli borykamy się z problemami zdrowotnymi jak nadciśnienie czy wysoki poziom cholesterolu, możemy zwiększyć walory powyższej receptury, zamieniając wędzonego kurczaka na pieczony filet z kurczaka lub indyka oraz zamieniając część majonezu na jogurt naturalny.

SAŁATKA Z KURCZAKIEM, RYŻEM I ŚWIEŻYM OGÓRKIEM (WERSJA FIT)

SKŁADNIKI:
– 300 g fileta z kurczaka (lub indyka)
– 220 g kukurydzy konserwowej (1 puszka)
– 1 woreczek (100 g) gotowanego białego ryżu (parboiled lub basmati)
– 1 świeży długi ogórek (około 350 g)
– 1 pęczek świeżego koperku
– 3 łyżki majonezu (najlepiej na oleju rzepakowym)
– 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
– 1 ząbek czosnku
– oliwa z oliwek (1 łyżeczka do mięsa)
– 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– sól i pieprz (do smaku).

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Filet z kurczaka lub indyka oprószyć delikatnie solą, papryką oraz tymiankiem, posmarować oliwą i ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C. Upieczone mięso ostudzić i pokroić w kostkę lub cząstki.
2. W misce połączyć kawałki mięsa, wcześniej ugotowany ryż, obranego i pokrojonego w kostkę ogórka, odsączoną z płynu kukurydzę oraz drobno posiekany koperek.
3. Dodać sos przyrządzony z jogurtu wymieszanego z majonezem, zmiażdżonym ząbkiem czosnku i szczyptą pieprzu. Całość wymieszać.

Następny artykuł