Schab gotowany w sosie z suszonymi pomidorami – przepis idealny
Przepis na schab duszony w sosie z suszonych pomidorów
Proponowany przez nas przepis jest wyjątkowy i wyróżnia się spośród tradycyjnych polskich schabów. Idealnie pasuje do ziemniaków czy ryżu, więc można go przygotować specjalnie na niedzielny obiad. Na pewno wszystkim zasmakuje, a ponadto każdy będzie czuł się po nim najedzony. Przygotowuje się go bardzo łatwo, wystarczy tylko trochę poczekać, aż zmięknie podczas gotowania. Jest on jednak warty każdej minuty, ponieważ nie tylko smakuje wyśmienicie, ale też jest zdrowszy niż tradycyjny kotlet schabowy smażony na głębokim tłuszczu.
Składniki na 4 porcje
1/2 łyżki oliwy extra1 łyżka masła1 cebula1 ząbek czosnku1/3 szklanki jasnego piwa lub białego wina wytrawnego, lub cydru750 ml wody + 3 łyżki sosu sojowego lub 750 ml buliony650 g schabu bez kości1 listek laurowy1 ziele angielskieświeżo zmielony pieprz2 łyżeczki mąki pszennej1 łyżeczka mąki ziemniaczanej7 kawałków suszonych pomidorów z zalewy1 łyżka posiekanej natki pietruszki60 ml śmietanki kremówki 30%
Sposób przygotowania:
Schab kroimy na cienkie plasterki i odkładamy na bok. Rozgrzewamy w garnku oliwę wraz z masłem i podduszamy w środku posiekaną w drobne kosteczki cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (możemy go także po prostu drobno pokroić). Dolewamy piwo, wino lub cydr i gotujemy jeszcze przez jakieś 3 minuty. Zalewamy wszystko gorącą wodą i dodajemy sos sojowy lub po prostu wlewamy wrzący bulion. Następnie przyprawiamy zielem angielskim, listkiem laurowym, pieprzem oraz solą. Zagotowujemy.
Do gotującego się wywaru wrzucamy plasterki schabu i zmniejszamy ogień. Gotujemy mięso przez jakieś półtorej godziny, co jakiś czas przerzucając je na drugą stronę.
Do potrawy dodajemy obydwie mąki i mieszamy. Zagotowujemy. Wrzucamy posiekane suszone pomidory, natkę pietruszki oraz kremówkę. Gotujemy przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając sos.
Z czym podać schab?
Schab można podać z kopytkami, ziemniakami lub kluskami śląskimi. Polecamy wykonać purée ziemniaczano – pietruszkowe. Świetnie uzupełni się z naszą potrawą. Wystarczy ziemniaki ugotować w osolonej wodzie z dwiema obranymi pietruszkami i rozgnieść pod koniec na miazgę. Purée podajemy posypane natką pietruszki.
Kolejną ciekawą propozycją, która dopasuje się do naszej potrawy, jest sałatka ze śmietaną. Wykonanie jej jest bardzo proste. Potrzebujemy 1 główki sałaty masłowej, 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%, łyżeczkę octu lub soku z cytryny, łyżeczkę cukru pudru, małą garść natki pietruszki i szczyptę soli wraz z pieprzem. Z główki sałaty zdejmujemy liście, myjemy je i delikatnie suszymy. Następnie rwiemy je na mniejsze kawałki, pozbywając się przy tym jasnych i grubych nerwów (chyba że wolicie je zostawić). W oddzielnej misce mieszamy ze sobą trzy łyżki śmietany, ocet (lub sok z cytryny), cukier puder, sól i pieprz. Czekamy, aż składniki się połączą i wylewamy sos na kawałki naszej sałaty. Delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Ostatnią rzeczą, która świetnie będzie współgrała z duszonym schabem, jest sałata lodowa z papryką, fetą i czarnymi oliwkami. To prawdopodobnie najbardziej dietetyczny dodatek ze wszystkich powyższych. Potrzebujemy tylko zmieszać ze sobą ½ główki sałaty lodowej, 1 paprykę, ½ cebuli czerwonej, 100 g sera feta, 8 czarny lub zielonych oliwek i porcję winegretu miodowego. Sos ten wykonuje się niezwykle łatwo. Potrzebujemy tylko 3 łyżek oliwy extra virgin, szczypty soli oraz świeżo zmielonego pieprzu, łyżkę miodu, łyżkę soku z cytryny lub octu winnego i pół ząbka czosnku. Ostatni wymieniony składnik przeciskamy przez praskę i doprawiamy solą. Potem dodajemy do niego po kolei wszystkie składniki. Pamiętajmy, aby cały czas je mieszać. Sos musi się dobrze połączyć. Gotowym płynem polewamy sałatkę.