Schab gotowany ze śliwką - elegancka przystawka
Schab gotowany ze śliwką jest doskonałym pomysłem na świąteczny obiad i kolację w gronie najbliższych. Mięso jest soczyste i delikatne, a śliwki nadają mu genialnego, słodkiego smaku. Schab jest doskonały zarówno na ciepło, podany z ziemniakami i surówką, jak i na zimno, jako mięso do kanapek. Poznaj przepis na obłędny schab gotowany ze śliwką.
Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z wieloma przepysznymi potrawami. Jedną z nich jest właśnie schab gotowany ze śliwką. Schab gotowany ze śliwką ma ziołowo-czosnkowy smak z wyczuwalną, słodką nutą suszonych śliwek. Owoce podczas gotowania oddają sok, który dodatkowo nawilża schab od środka. Długa obróbka termiczna na wolnym ogniu sprawia, że mięso jest miękkie, soczyste i delikatne.
Jeśli zostaną Ci jakieś śliwki z faszerowania mięsa, połóż je na schabie przed owinięciem folią, dzięki czemu zarówno środek, jak i wierzch schabu najdą ich aromatem. Aby mięso miało doskonały smak, musi być zamarynowane się w śliwkach, czosnku i ziołach dobę przed gotowaniem.
Schab możesz nafaszerować również suszonymi morelami. Tu poznasz przepis na soczysty i delikatny schab , doskonały na ciepło, jak i do kanapek.
Przepis na schab gotowany ze śliwką
Składniki:
-
1 kg schabu bez kości
-
300 g śliwek suszonych
-
łyżka ziół prowansalskich
-
4 ząbki czosnku
-
4 liście laurowe
-
sól, pieprz
-
wykałaczki, sznurek
Jak przygotować schab gotowany ze śliwką?
Schab umyj, osusz. Po środku mięsa zrób nacięcie wzdłuż kawałka (zostaw po około 1,5 cm z każdej strony). Środek natrzyj solą, pieprzem i odrobiną ziół prowansalskich, następnie wciśnij śliwki i dociskaj, aby zmieściło się ich jak najwięcej. Wykałaczkami zamknij mięso, następnie obtocz je z każdej strony w posiekanym czosnku, ziołach prowansalskich, pieprzu i soli, na wierz połóż liście laurowe.
Mięso owiń dokładnie folią spożywczą, następnie obwiąż sznurkiem. Wstaw do lodówki na całą dobę.
Następnego dnia do dużego garnka przełóż mięso w folii, zalej je wodą i gotuj 1,5 godziny pod przykryciem na wolnym ogniu. Wyjmij mięso i zaczekaj, aż wystygnie, następnie zdejmij sznurek i folię. Schab jest gotowy.
Smacznego.