Smakosze.pl Przepisy Schab w sosie koperkowym - aromatyczny obiad dla całej rodziny
pixabay.com

Schab w sosie koperkowym - aromatyczny obiad dla całej rodziny

25 marca 2022

Schab w sosie koperkowym

Ten schab wieprzowy w kremowym sosie koperkowym to idealny, szybki i łatwy posiłek. Bogaty w smaku, aromatyczny i sycący.

Oprócz wyśmienitego smaku, warto zwrócić uwagę, że można go zrobić raz, a cieszyć się nim wielokrotnie. Bardzo dobrze się odgrzewa, a ponadto jest to niedrogie danie. Możesz podwoić lub potroić ilość składników z przepisu na łatwe przygotowanie kilku posiłków!

Sos koperkowy do schabu

Kluczowym elementem tego przepisu na schab wieprzowy jest sos . Jest tłusty, co bardzo dobrze komponuje się ze stosunkowo chudym mięsem ze schabu. Ten kremowy sos koperkowy powstaje na bazie smażonego schabu prosto z patelni, a także bulionu drobiowego, kwaśnej śmietany, koperku i mielonego czosnku. Rezultatem jest kremowy, lekko pikantny sos przepełniony aromatem koperku. Podawaj kawałki schabu, obficie polane sosem na wierzchu i udekorowane dużą ilością świeżego koperku, aby naprawdę podkreślić ten smak.

Schab bez skóry i kości potrzebuje dobrego sosu, ponieważ jest to chudy kawałek mięsa. Połączenie go z sosem koperkowym jest doskonałe! Oprócz delikatnego mięsa wieprzowego, sos naprawdę zapada w pamięć!

Upewnij się, że masz dobrej jakości kawałek schabu do tego przepisu. Nie pomyl schabu z polędwicą wieprzową, schab jest grubszym i szerszym kawałkiem, zwykle z warstwą tłuszczu na wierzchu.

Poniższy przepis na schab w sosie koperkowym jest prosty w przygotowaniu i niezależnie od tego, czy wybierzesz garnek, czy piekarnik, ten „bezstresowy” przepis zapewni Ci najbardziej niesamowitą pieczeń gotową w mgnieniu oka!

Jak przygotować schab wieprzowy?

Ten przepis na schab wymaga trzech kroków, aby uzyskać niesamowity smak wieprzowiny:

  • Przyprawienie : Schab doprawiamy pyszną papryką, sproszkowanym czosnkiem, cebulą, opcjonalnie czerwonym chili i brązowym cukrem do karmelizacji. Najpierw osusz mięso ręcznikiem papierowym, aby przyprawa przylegała i lepiej się wchłaniała.

  • Wstępne smażenie

  • Pieczenie

Powolne gotowanie schabu w garnku lub innym zamykanym naczyniu żaroodpornym w niskiej temperaturze jest idealne, bo nie wysuszy wieprzowiny.

1 kg schabu: 3,5 godziny w niskiej temperaturze1,5 - 2,5 kg schabu: 4-5 godzin w niskiej temperaturze3 kg schabu: 6 godzin w niskiej temperaturze

Schab piecz w piekarniku pod przykryciem przez pierwsze pół godziny, co powoduje duszenie mięsa. Następnie piecz bez przykrycia, aby uzyskać piękne przypalone / karmelizowane brzegi dzięki brązowemu cukrowi w marynacie.

Przechowywanie schabu z sosem koperkowym

Możesz wstawić schab do lodówki i przechowywać go do 3 dni lub możesz zamrozić na maksymalnie 3 miesiące. Sos przenika wieprzowinę podczas przechowywania i następnego dnia smakuje jeszcze lepiej!

Wskazówki:

Używaj wieprzowiny bez skóry, bez kości, pozbawionej nadmiaru tłuszczu, aby tłuszcz nie zdominował sosu do duszenia.

Przepis na schab w sosie koperkowym

Składniki:

SCHAB WIEPRZOWY:

  • 2-2,5 kg schabu bez skóry i tłuszczu

  • 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek

MARYNATA

  • 2 łyżeczki papryki (łagodnej lub wędzonej)

  • 1 łyżeczka brązowego cukru

  • 1 łyżeczka czosnku w proszku i cebuli w proszku

  • 1 / 2-1 łyżeczki czerwonego chili w proszku (opcjonalnie)

  • 2 łyżeczki grubej soli

  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, grubo mielonego

SOS KOPERKOWY

  • 180 g śmietany 18% tłuszczu

  • 50 g masła

  • 2 pęczki koperku, posiekane

  • 2 ząbki czosnku, posiekane

  • sól

  • pieprz

Sposób przygotowania:

SCHAB

  • Osusz wieprzowinę ręcznikiem papierowym.

  • Połącz 1 łyżkę oleju ze składnikami marynaty. Dopraw wieprzowinę, wcierając mieszankę w mięso. Zostaw na kilka godzin.Pozostały olej (około 2 łyżeczki) podgrzej na dużej patelni na średnim ogniu. Podsmaż schab w całości, aż się zarumieni, obracając, aby uniknąć przypalenia się przypraw.

SOS

  • Na patelni, na której wcześniej podsmażony został schab, rozpuść masło, dodaj czosnek, podsmaż przez 2 minuty.

  • Dodaj stopniowo pozostałe składniki sosu, cały czas mieszając.

  • Gotowy sos odstaw na bok.

PIECZENIE SCHABU W WOLNOWARZE

  • Umieść podsmażoną wieprzowinę w wolnowarze.

  • Polej oliwą wieprzowinę; przykryj pokrywką i gotuj na niskim ustawieniu ciepła przez 4-5 godzin.

  • Przenieś wieprzowinę na półmisek i nakryj luźno folią. Pozwól odpocząć schabowi przez 10-15 minut.

  • Pokrój wieprzowinę i podawaj z sosem koperkowym.

PIECZENIE SCHABU W PIEKARNIKU

  • Rozgrzej piekarnik do 175 ° C.

  • Podsmażoną, przyprawioną wieprzowinę włóż do brytfanny.

  • Dodaj 1/2 szklanki bulionu i 1/2 szklanki wody do wieprzowiny.

  • Przykryj i piecz przez 20 minut. Podlej oliwą i kontynuuj pieczenie bez przykrycia przez kolejne 15 minut.

  • Ponownie polej sosem z brytfanny i piecz przez kolejne 10-15 minut.

  • Przełóż wieprzowinę na półmisek i polej sosem z brytfanny. Nakryj luźno z folią i odstaw na 10-15 minut.

  • Pokrój wieprzowinę i podawaj z sosem koperkowym.

undefined

Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Woszczyńska

Redaktor Katarzyna Woszczyńska

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy