Smakosze.pl Przepisy Schab w sosie z porem i marchewką
pixabay.com

Schab w sosie z porem i marchewką

25 marca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Schab w sosie z porem i marchewkąZnudziły Ci się klasyczne schabowe? Przygotuj mięso z porem i marchewką w aromatycznym i delikatnym sosie!

Do przygotowania schabu, potrzebujesz:

600 g schabu bez kości,2 średnie marchewki,por,2 ząbki czosnku,2 szklanki bulionu warzywnego,łyżka mąki pszennej,sól, pieprz,pół łyżeczki oregano,pół łyżeczki czerwonej, słodkiej papryki,2 łyżki oliwy do smażenia.

Schab pokrój w niewielkie plastry. Każdy z nich dopraw solą i pieprzem.Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojonego pora i czosnek. Smaż kilka minut.Następnie włóż kawałki schabu i smaż, aż mięso zmieni kolor.Wlej bulion. Dodaj pokrojone w kostkę marchewki, dokładnie wymieszaj.Wsyp oregano, paprykę i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszając.Gdy mięso i warzywa będą już miękkie, mąkę rozpuść w odrobinie wody lub bulionu.Następnie wlej ją na patelnię i mieszaj, aż powstanie gładki sos.Gotuj kilka minut, stale mieszając.

Tak przygotowany schab możesz podawać z ziemniakami, batatami, kaszą.

Smacznego!

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy