Sernik cytrynowy z polewą cytrynową - pomysł na kwaskowy deser
pixabay.com

Sernik cytrynowy z polewą cytrynową - pomysł na kwaskowy deser

Sernik cytrynowy z polewą cytrynową to kruche ciasto w połączeniu z lekko kwaskowym kremem. Jest to jeden z łatwiejszych serników do wykonania, a produkty dostępne są w każdym sklepie spożywczym. Jakie składniki są potrzebne do przygotowania sernika cytrynowego z polewą cytrynową?

Sernik cytrynowy z polewą cytrynową - składniki

Masa serowa:

  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • 250 g serka mascarpone,
  • skórka z 2 cytryn (tylko żółta część),
  • 600 g zmielonego tłustego sera, twarogu sernikowego lub ricotty,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii,
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej.


Krem cytrynowy:

  • 100 g masła (bardzo zimnego),
  • 3 cytryny (skórka i sok),
  • 100 g cukru,
  • 3 jajka.

Przygotowanie sernika cytrynowego z polewą cytrynową

Masa serowa:

Przygotuj szczelną formę o średnicy 21 cm, posmaruj ją masłem i wyłóż od góry do dołu pergaminem. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Umieść kratkę na środku piekarnika, a następnie umieść na niej formę do pieczenia i dodaj 3 szklanki lodu lub 3 szklanki wody.

Do naczynia miksującego włóż ser mascarpone, twaróg, skórkę z cytryny, wanilię i cukier. Mieszaj ze średnią prędkością przez 1-2 minuty, aż masa stanie się gładka i jednolita. Wymieszaj z mąką, aż składniki się połączą. Dodawaj jajka pojedynczo, mieszając przez około 15 sekund po każdym dodaniu.

Wlej przygotowaną masę do formy i włóż do piekarnika. Piecz przez 60 minut.

Wyłącz piekarnik, sernik ostudź w zamkniętym piekarniku przez 10 minut, następnie wyjmij sernik i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Zdejmij obręcz. Sernik wstaw do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc.

Polej polewą cytrynową i pokrój sernik w cienkie plasterki po 10 minutach.


Krem cytrynowy:

Cytryny sparzyć i wyszorować szczoteczką, osuszyć. Zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Wyciśnij sok i wlej go do sitka. Rozbij jajka do miski i ubij widelcem.

Dodaj sok z cytryny, skórkę i cukier i wymieszaj. Zawieś miskę w garnku z lekko wrzącą wodą i zacznij mieszać drewnianą łyżką. Gdy masa zacznie się rozgrzewać, dodaj łyżkę zimnego masła. Kontynuuj mieszanie, po stopieniu poprzedniej dawki masła dodaj kolejne łyżki masła. W miarę jak masa staje się cieplejsza, masło topi się szybciej.

Cały proces mieszania i topienia masła trwa około 10 minut. Kontynuuj mieszanie, aż masa zacznie gęstnieć (po około 5-10 minutach zmniejsz wielkość płomienia).

Następny artykuł