Smakosze.pl Przepisy Sernik czekoladowy bez pieczenia
pixabay.com

Sernik czekoladowy bez pieczenia

25 marca 2022
Autor tekstu: Kopeć Dorota

Sernik czekoladowy bez pieczenia

Przygotowując sernik czekolady bez pieczenia, warto przemyśleć wybór rodzaju czekolady. W przepisie, który podajemy, stosowana jest czekolada deserowa, jednak nie jest to jedyna opcja. Możemy zdecydować się na zupełnie gorzką czekoladę lub też na czekoladę mleczną albo białą. Możemy także pomieszać kilka jej rodzajów. Wszystko zależy od tego, jaką czekoladę lubimy najbardziej. Pamiętajmy, że im jaśniejsza będzie czekolada, tym słodsze będzie ciasto.

Składniki:

  • ·         1 szklanka cukru pudru

  • ·         200 gramów ciastek kruchych

  • ·         1 kilogram twarogu sernikowego

  • ·         500 gramów czekolady deserowej

  • ·         5 łyżek stołowych masła

  • ·         2 łyżki stołowe oleju roślinnego

Przygotowanie:

Przyrządzenie sernika czekoladowego bez pieczenia zaczynamy od przygotowania najniższej warstwy, czyli spodu. W tym celu kruche ciastka rozkruszamy na bardzo drobne kawałki. Możemy zrobić to przy pomocy tłuczka do mięsa lub w malakserze.

Następnie roztapiamy 4 łyżki masła i łączymy je w misce z pokruszonymi ciastkami. Całość miksujemy, aby ciastka i masło stworzyły w miarę jednolitą masę.

Ciasteczkowo-maślaną masą wykładamy całą formę do pieczenia. Najlepiej robić to palcami, aby dobrze ugnieść spód i przycisnąć go do blachy. Należy także wykleić około 1,5-2 centymetrowy fragment wzdłuż każdej ścianki formy. Tak przygotowany spód wkładamy na kilkadziesiąt minut do lodówki.

Twaróg sernikowy wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy do ogrzania do temperatury pokojowej. Następnie przekładamy twaróg do dużej miski i miksujemy z cukrem pudrem, aby oba składniki stworzyły gładką masę.

Kolejnym etapem jest przygotowanie czekolady. Oddzielamy 400 gramów i łamiemy na mniejsze kawałki. Połamaną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, po czym odkładamy do lekkiego wystygnięcia.

Delikatnie przestudzoną czekoladę przelewamy do masy serowej połączonej wcześniej z cukrem pudrem. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy aż powstanie jasnobrązowa masa bez grudek.

Z lodówki wyjmujemy formę ze spodem sernika i spód zalewamy masą twarogowo-czekoladową. Zalane ciasto wkładamy z powrotem do lodówki i pozostawiamy do stężenia na 2-3 godziny.

Tuż przed wyjęciem ciasta z lodówki rozpoczynamy przygotowanie polewy. Pozostałe 100 gramów czekolady również roztapiamy, podobnie jak wcześniej. Również pozostałą 1 łyżkę masła roztapiamy i mieszamy dokładnie z czekoladą. Olej podgrzewamy i dodajemy do reszty składników. Łączymy ze sobą wszystko i mieszamy do momentu, aż składniki idealnie się połączą.

Sernik wyjmujemy z lodówki, pokrywamy gotową polewą i ponownie umieszczamy w lodówce. Schładzamy przez 30 minut. Podajemy na zimno. Możemy udekorować sernik czekoladowy ulubionymi dodatkami, np. owocami czy lodami.

undefined

Sernik czekolady bez pieczenia z serem mascarpone i wiśniami.

Składniki:

  • ·         ½ szklanki cukru pudru

  • ·         2 łyżeczki kakao

  • ·         50 gramów ciastek kruchych maślanych

  • ·         200 gramów twarogu sernikowego

  • ·         250 gramów sera mascarpone

  • ·         200 gramów czekolady gorzkiej

  • ·         200 gramów śmietanki 30%

  • ·         30 gramów masła

  • ·         1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • ·         150 gramów wiśni z nalewki lub świeżych

Przygotowanie:

Przygotowanie tej wersji sernika czekoladowego bez pieczenia również zaczynamy od pokruszenia ciastek. Powinien powstać z nich miałki proszek. Nieliczne większe kawałeczki również mogą się pojawić. Pokruszone ciastka wsypujemy do miski, mieszamy je z kakao.

Na patelni roztapiamy masło. Pilnujmy, aby się nie przypaliło. Roztopiony tłuszcz wlewamy do miski z ciastkami i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę ciastkowo-maślaną wykładamy do formy do pieczenia. Ugniatamy ją mocno do dna, po czym wkładamy do lodówki i schładzamy przez 60 minut.

Oddzielamy 150 gramów czekolady. Roztapiamy ją w kąpieli wodnej i pozostawiamy do delikatnego przestygnięcia. Twaróg sernikowy rozdrabniamy (jeśli nie jest rozdrobniony) i miksujemy następnie z serem mascarpone i cukrem pudrem. W trakcie miksowania dodajemy także ekstrakt z wanilii.

Kiedy rozpuszczona czekolada ostygnie, dolewamy ją do masy serowej. Po raz kolejny miksujemy do momentu, w którym powstanie jednolita, gładka masa. Do masy dodajemy umyte świeże wiśnie lub odsączone z alkoholu wiśnie z nalewki. Wszystko dokładnie mieszamy przy pomocy łyżki.

Odlewamy 150 gramów zimnej śmietanki. Wlewamy tę partię do miski i ubijamy na sztywną pianę. Ubitą śmietankę dodajemy do masy serowej. Mieszamy łyżką. Masę wylewamy na wyjęty z lodówki spód. Całość schładzamy przez około 5-6 godzin.

Kilkanaście minut przed wyjęciem sernika z lodówki przystępujemy do przyrządzenia polewy. W tym celu roztapiamy w kąpieli wodnej pozostałą czekoladę. Dolewamy do niej pozostałą śmietankę. Mieszamy. Odstawiamy do lekkiego wystygnięcia. Letnią polewę wylewamy na schłodzony sernik. Ponownie wkładamy do lodówki (na 60 minut), aby polewa zastygła.

Sernik podajemy na zimno. Serwujemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Źródło: Kwestia Smaku, Słodki Blog

Obserwuj nas w
autor
Kopeć Dorota

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy