Smakosze.pl Przepisy Sernik czekoladowy z nutą cynamonu
pixabay.com

Sernik czekoladowy z nutą cynamonu

25 marca 2022
Autor tekstu: Agnieszka Woźniak

Sernik w wersji czekoladowej

Sernik to deserowy klasyk. Jest to ciasto bardzo popularne w Polsce, ale mało kto wie, że ciasta na bazie sera były już wykonywane w starożytnej Grecji. Istnieje wiele odmian sernika: nowojorski na cieście z krakersów, wiedeński bez spodu, niemiecki sernik królewski z czekoladową kruszonką na wierzchu czy sernik na zimno. Klasyczny, polski sernik wykonany jest z twarogu zagęszczonego kaszą, budyniem lub gotowanymi ziemniakami, często wzbogacony rodzynkami. Jego odmian jest jednak o wiele więcej. Dziś pokażę przepis na jeden z najlepszych (moim zdaniem) serników, czyli ten o smaku czekolady i cynamonu. Jest niesamowicie gładki, kremowy i polecany wszystkim czekoladożercom.

Przepis na sernik czekoladowy z nutą cynamonu


Składniki:

  • 1,2 kg twarogu sernikowego z wiaderka

  • 200 g cukru trzcinowego

  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 4 jajka

  • 300 g ciemnej czekolady

  • 200 g śmietanki 36%

  • 1 łyżka prawdziwego kakao

  • 200 g herbatników czekoladowych

  • 40 g masła

  • 1,5 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.

  • Spód foremki, najlepiej o średnicy 23 cm, wyłóż papierem do pieczenia.

  • Herbatniki wsadź do woreczka (najlepiej strunowego) i pokrusz wałkiem tak, aby otrzymać konsystencję suchego piasku. Możesz też użyć malaksera.

  • W rondelku roztop masło i wymieszaj z cynamonem. Zalej nim pokruszone herbatniki i dokładnie wymieszaj.

  • Powstałą masę wyłóż na spód formy i dokładnie uklep.

  • Czekoladę rozpuść z masłem na niewielkim ogniu.

  • Ser dokładnie ubij w mikserze wraz z cukrem i mąką na jednolitą, puszystą masę. Nie przerywając ubijania, dodawaj po jednym jajku.

  • Następnie stopniowo dodawaj ostudzoną masę czekoladową, śmietankę i ekstrakt z wanilii. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

  • Masę wyłóż na herbatnikowy spód i piecz w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Po wystudzeniu wstaw do lodówki na całą noc.

undefined

Czekoladowy sernik - propozycja podania

Nasz czekoladowy sernik najlepiej polać mocno owocowym sosem. Jego lekko kwaśny smak przełamie słodycz czekolady, a intensywnie czerwona barwa stworzy piękny kontrast dla naszej czekoladowej masy. Ja proponuję wam zrobić domowy sos malinowy. Ciasto możecie polać ciepłym lub zimnym sosem i udekorować listkiem mięty.

Przepis na domowy sos malinowy

Składniki:

  • 300 g malin (mogą być mrożone)

  • 60 ml wody (około 1/4 szklanki)

  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki

  • 2 łyżki cukru (np. trzcinowego)

Sposób przygotowania:

  • Maliny przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj soku z cytryny lub limonki oraz cukier.

  • Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż maliny się rozgotują, a cukier rozpuści.

  • Sos przelej przez gęste sitko. Gotowe!

Jesteście fanami czekolady i cynamonu? Oto co jeszcze możecie z nich przygotować!

Cynamon idealnie podkreśla smak czekolady i nadaje jej przyjemnego, intensywnego aromatu. Co więcej, przyprawa ta ma działanie dezynfekujące, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Doskonale rozgrzewa i obniża poziom cukru we krwi. Warto dodać go na przykład do gorącej czekolady. Podpowiemy, jak ją wykonać!

Obserwuj nas w
autor
Agnieszka Woźniak

Redaktor Agnieszka Woźniak

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy