Działa cuda na cholesterol i jest w każdym sklepie. Najlepsze smarowidło na śniadanie

Nie masz pomysłu na śniadanie? Przygotuj pastę z czerwonej fasoli, która sprawi, że twoje dieta stanie się zdrowsza, a różnicę odczuje także organizm. Za smak i prozdrowotne właściwości odpowiada fasola, która może obniżyć poziom cholesterolu. Zanim zadasz pytanie w stylu – jak to możliwe – poznaj przepis oraz właściwości warzywa.
Fasola na cholesterol
O tym, że to, co jemy, ma niebagatelne znaczenie i wpływ na poprawne funkcjonowania ciała, wiadomo nie od dzisiaj. Dietetycy i eksperci do spraw żywienia polecają, aby sprawdzać etykiety, a do diety włączać produkty, które mają cenne właściwości. Jednym z takich składników jest czerwona fasola. Nie cieszy się ona zbyt dużą popularnością i w posiłkach częściej występuje jako dodatek niż jako główny składnik.
Dzieje się tak za sprawą braku wiedzy o tym niepozornym, lecz cennym warzywie. Regularne spożywanie czerwonej fasoli przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL. W konsekwencji można zapobiec zawałowi serca oraz miażdżycy.
Ponadto warzywo zawiera także sporo błonnika, który wspomaga układ trawienny i reguluje poziom cukru we krwi. Z racji tego, że w fasoli znajdują się także flawonole, czy naturalne przeciwutleniacze, to jest ona składnikiem, który zapobiega występowaniu nowotworów.
Zalet jest cała masa, ale nie ma się też, co oszukiwać, że fasola bez dodatków smakuje wybornie. Nie każdy za jej smakiem przepada. Na całe szczęście można przygotować z niej smarowidło w formie pasty, które zachwyci każdego. Przepis na nią umieściliśmy poniżej.

Nie tylko czerwona fasola
Choć czerwona fasola ma wiele zalet, nie jest jedynym składnikiem pasty. Potrzebne będą także produkty, dzięki którym całe danie nabierze smaku oraz odpowiedniej konsystencji. Co ciekawe, nie ma ich zbyt wiele, a w dodatku są na tyle powszechne, że większość z nich możesz mieć w swojej kuchni. Do tych niezbędnych składników należy między innymi olej, natka pietruszki oraz przyprawy. Wszystkie produkty wraz z proporcjami umieściliśmy na liście poniżej.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 200 g czerwonej ugotowanej fasoli
- 1 pęczek natki pietruszki
- 30 ml oleju
- 1-2 ząbki czosnku
- pieprz
- sól

Pasta z czerwonej fasoli – przepis
Przygotowanie pasty rozpocznij już dzień wcześniej. Wtedy czerwona fasola powinno zostać wymoczona w wodzie, a następnie ugotowana. Warzywo odcedź i przełóż do miski. Wlej olej i dodaj drobno posiekane ząbki czosnku. Umytą natkę pietruszki posiekaj i wsyp do pozostałych składników. Całość dopraw pieprzem i solą.
Za pomocą blendera zmiksuj składniki. Powstała z nich pasta powinna mieć jednolitą konsystencję. Przed podaniem jej na śniadanie lub kolację, sprawdź smak. W razie potrzeby dopraw i gotowe.
Niedawno pisaliśmy także o naturalnym składniku, którym można zagęścić sos. Rozwiązaliśmy także zagadkę różnic pomiędzy białym barszczem a żurkiem.






































