Jak zrobić sernik gotowany?
Sernik gotowany z czekoladą i orzechami to doskonały pomysł na sernik w nieco innym wydaniu. Kruche ciasto z gotowaną masą serową śmietankową i polewą z kakao i ajerkoniaku z dodatkiem orzechów smakuje wyśmienicie. Poznaj przepis na pyszny sernik gotowany, cała blacha zniknie w mgnieniu oka.
Sernik gotowany to jeden z lepszych serników, chociaż wyglądem go nie przypomina. Kruche ciasta przełożone masą serową i polewą wyglądają raczej jak ciasto z kremem, jednak sernik zdecydowanie wygrywa smakiem. Przysłowiową wisienką na torcie jest tu również rewelacyjna polewa czekoladowa z nutą likieru jajecznego i orzechami.
Na początku przygotuj kruche blaty do przekładania ciasta, blaty upiecz w piekarniku i dobrze ostudź. Masę serową gotuj w większym garnku na małym ogniu, aby się nie przypaliła, przekładaj nią ciasto po ostygnięciu, kiedy zacznie gęstnieć. Całe ciasto wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby zarówno masa serowa, jak i polewa czekoladowa idealnie stężały.
Z sernikiem konkurować może jedynie szarlotka, przygotuj ją w nieco inny sposób, a będziesz zachwycony z efektu- tu poznasz przepis na boską szarlotkę z bezą według Karola Okrasy.
Przepis na sernik gotowany
Składniki na kruche ciasto (blacha o wymiarach 29x40 cm):
-
600 g mąki pszennej
-
łyżeczka proszku do pieczenia
-
kostka masła 83% tłuszczu
-
150 ml mleka
Składniki na masę serową gotowaną:
-
1 kg sera na sernik
-
kostka masła
-
opakowanie cukru wanilinowego
-
3 jaja M
-
200 g drobnego cukru
-
opakowanie budyniu śmietankowego
-
2 łyżki mleka
Składniki na polewę czekoladowo- ajerkoniakową:
-
150 g cukru pudru
-
60 ml wody
-
2 duże łyżki kakao
-
60 ml ajerkoniaku
-
garść obranych orzechów włoskich
Jak zrobić sernik gotowany?
Na początku przygotuj kruche ciasto: przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki zagnieć ręcznie, gotowe ciasto podziel na 3 części. Każda rozwałkuj i wyłóż na blachę z papierem do pieczenia, piecz 25 minut w 190 stopniach C, odstaw do przestygnięcia.
Przygotuj masę serową: w dużym garnku rozpuść masło, następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy, mieszając dodawaj również stopniowo ser i jajka. Gdy masa już się połączy, wlej mleko, wsyp budyń, wymieszaj i podgotuj jeszcze chwilę.
Przygotuj polewę na sernik: orzechy zetrzyj na ta tarce lub drobno posiekaj. Cukier puder i kakao przesiej, wsyp do małego garnka, wlej wodę i gotuj chwilę na wolnym ogniu. Do gęstniejącej polewy wlej ajerkoniak i gotuj, aż całkowicie zgęstnieje.
Źródło zdjęcia: canva/bhofack2 Ciasto kruche włóż do blachy, wyłóż pół masy serowej, połóż drugie ciasto, ponownie posmaruj masą i przykryj ostatnim blatem. Ciasto polej polewą, całość oprósz posiekanymi orzechami i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.