Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić sernik gotowany?
canva/PingPongCat

Jak zrobić sernik gotowany?

6 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Sernik gotowany z czekoladą i orzechami to doskonały pomysł na sernik w nieco innym wydaniu. Kruche ciasto z gotowaną masą serową śmietankową i polewą z kakao i ajerkoniaku z dodatkiem orzechów smakuje wyśmienicie. Poznaj przepis na pyszny sernik gotowany, cała blacha zniknie w mgnieniu oka.

Sernik gotowany to jeden z lepszych serników, chociaż wyglądem go nie przypomina. Kruche ciasta przełożone masą serową i polewą wyglądają raczej jak ciasto z kremem, jednak sernik zdecydowanie wygrywa smakiem. Przysłowiową wisienką na torcie jest tu również rewelacyjna polewa czekoladowa z nutą likieru jajecznego i orzechami.

Na początku przygotuj kruche blaty do przekładania ciasta, blaty upiecz w piekarniku i dobrze ostudź. Masę serową gotuj w większym garnku na małym ogniu, aby się nie przypaliła, przekładaj nią ciasto po ostygnięciu, kiedy zacznie gęstnieć. Całe ciasto wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby zarówno masa serowa, jak i polewa czekoladowa idealnie stężały.

Z sernikiem konkurować może jedynie szarlotka, przygotuj ją w nieco inny sposób, a będziesz zachwycony z efektu- tu poznasz przepis na boską szarlotkę z bezą według Karola Okrasy.

Przepis na sernik gotowany

Składniki na kruche ciasto (blacha o wymiarach 29x40 cm):

  • 600 g mąki pszennej

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • kostka masła 83% tłuszczu

  • 150 ml mleka

Składniki na masę serową gotowaną:

  • 1 kg sera na sernik

  • kostka masła

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 3 jaja M

  • 200 g drobnego cukru

  • opakowanie budyniu śmietankowego

  • 2 łyżki mleka

Składniki na polewę czekoladowo- ajerkoniakową:

  • 150 g cukru pudru

  • 60 ml wody

  • 2 duże łyżki kakao

  • 60 ml ajerkoniaku

  • garść obranych orzechów włoskich

Jak zrobić sernik gotowany?

Na początku przygotuj kruche ciasto: przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki zagnieć ręcznie, gotowe ciasto podziel na 3 części. Każda rozwałkuj i wyłóż na blachę z papierem do pieczenia, piecz 25 minut w 190 stopniach C, odstaw do przestygnięcia.

Przygotuj masę serową: w dużym garnku rozpuść masło, następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy, mieszając dodawaj również stopniowo ser i jajka. Gdy masa już się połączy, wlej mleko, wsyp budyń, wymieszaj i podgotuj jeszcze chwilę.

Przygotuj polewę na sernik: orzechy zetrzyj na ta tarce lub drobno posiekaj. Cukier puder i kakao przesiej, wsyp do małego garnka, wlej wodę i gotuj chwilę na wolnym ogniu. Do gęstniejącej polewy wlej ajerkoniak i gotuj, aż całkowicie zgęstnieje.

Kakao do polewy czekoladowej

Źródło zdjęcia: canva/bhofack2 Ciasto kruche włóż do blachy, wyłóż pół masy serowej, połóż drugie ciasto, ponownie posmaruj masą i przykryj ostatnim blatem. Ciasto polej polewą, całość oprósz posiekanymi orzechami i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy