Boska szarlotka według Karola Okrasy - poezja smaku
Szarlotka na kruchym spodzie z bezą według Karola Okrasy to wyśmienity deser dla całej rodziny. Delikatny spód, podsmażone z cynamonem jabłka i słodka, lekka pianka bezowa to doskonałe połączenie, którego musisz spróbować. Poznaj przepis na szarlotkę według Karola Okrasy z bezą, idealne ciasto do kawy w chłodne, pochmurne dni.
Szarlotka to pyszne i naprawdę proste ciasto, a przepis Karola Okrasy na ten jabłkowy deser nie ma sobie równych. Kruchy spód, tarte, smażone jabłka i beza to jedno z lepszych ciast, jakie jadłam. Szarlotka ma również wyczuwalną, waniliowo-cynamonową nutę, jest przepyszna.
Kruche ciasto schładzam przed wyłożeniem na blachę, następnie mocno dociskam do dna tortownicy i nakłuwam widelcem- w ten sposób ciasto nie wybrzuszy się i nie popęka podczas pieczenia, będzie również idealnie chrupiące i smaczne.
Bezę ubijam na sam koniec, kiedy mam już gotowy spód i podsmażone jabłka. Piana z białek jest bardzo delikatna, dlatego też po ubiciu od razu wysmaruj nią ciasto i zapiecz, aby nie opadła. Ciasto zostawiam w piekarniku na 15-20 minut po upieczeniu, jedynie lekko uchylam drzwi, aby szarlotka delikatnie zaczęła się chłodzić, a beza nie popękała.
Jeśli masz ochotę na jeszcze bardziej bezowe desery- w tym artykule poznasz przepis na tort cytrynowy z bezą. Klasycznym ciastem z bezą jest oczywiście beza Pavlova, czyli blaty bezowe przekładane bitą śmietaną i owocami, jest doskonała.
Przepis na szarlotkę według Karola Okrasy
Składniki na kruche ciasto (tortownica o średnicy 27 cm):
400 g mąki pszennej
3 czubate łyżki cukru pudru
220 g miękkiego masła
3 żółtka
opakowanie cukru wanilinowego
Składniki na bezę:
6 białek
300 g drobnego cukru
szczypta soli
Dodatkowo:
1,5 kg jabłek
łyżka masła
płaska łyżeczka cynamonu
Jak zrobić szarlotkę według Karola Okrasy?
Na początku przygotuj kruche ciasto: mąkę przesiej z cukrem pudrem, przełóż do miski, dodaj żółtka, miękkie masło, cukier waniliowy i ucieraj ręcznie, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
Źródło zdjęcia: canva/melastmohican W tym czasie obierz jabłka i zetrzyj na tarce o grubym oczkach, odciśnij je z soku przy pomocy świeżej tetry. Masło rozpuść na patelni, dodaj jabłka, cynamon i podsmaż, odstaw do przestygnięcia.
Ciasto wyjmij z lodówki, wyłóż równomiernie na tortownicy z papierem do pieczenia, dociśnij, nakłuj widelcem. Blachę wstaw do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika, piecz 20 minut. Kruchy spód do szarlotki odstaw do całkowitego ostygnięcia. Jak ciasto będzie już chłodne, wyłóż na nie ostudzone, przesmażone z cynamonem jabłka.
Przygotuj bezę: białka ubij na sztywno, dodając szczyptę soli, następnie dodaj cukier i miksuj chwilę na wysokich obrotach. Bezę wyłóż na jabłka, całe cisto ponownie wstaw do piekarnika, piecz 15 minut w 170 stopniach C.
Źródło zdjęcia: canva/NatashaBreen Szarlotkę po upieczeniu zostaw w piekarniku na 15-20 minut, lekko uchylając jedynie drzwi. Gwałtowna zmiana temperatury może sprawić, że beza popęka. Po 20 minutach wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź.