Sernik jogurtowy na zimno
https://pixabay.com/pl/

Sernik jogurtowy na zimno

Zaletą sernika na zimo jest to, że to ciasto dość proste i niewymagające pieczenia. Poza tym sernik to deser, a więc słodycz i cukier. Jeśli przyrządzimy go z tłustego serka, może być dodatkowo kaloryczny. Wystarczy jednak kilka kulinarnych trików, by ten popularny rarytas uczynić lżejszym lub wręcz dietetycznym. Chociażby można dodać nieco mniej cukru, a tłusty serek zastąpić (w całości lub częściowo) naturalnym jogurtem. Do tego świeże owoce i galaretka – po schłodzeniu taki deser zaspokoi apetyt na słodycze, jak i spełni się w roli zdrowego podwieczorku.

Sernik jogurtowy na zimno

Składniki


Spód:
– 100 g biszkoptów okrągłych (najlepiej pełnoziarnistych).


Masa jogurtowo-serowa:
– 250 g serka mascarpone
– 750 g jogurtu naturalnego
– 60 g cukru pudru (1/2 szkl.)
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 20 g żelatyny w proszku (ok. 1 1/2 łyżki).


Dodatkowo:
– 250 g drobnych owoców (mogą być np. borówki, jagody, maliny, truskawki)
– 1 opakowanie galaretki owocowej.

Sposób przygotowania:
1. Żelatynę zalać 60 ml (1/4 szkl.) wody i odstawić na 10 minut.
2. Serek zmiksować z cukrem pudrem i jogurtem. Na koniec wmieszać cukier waniliowy.
3. Napęczniałą żelatynę podgrzać na wolnym ogniu, mieszając, aż co całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć z palnika i odstawić na chwilę, by lekko przestygła. Dodać 3-4 łyżki masy jogurtowo-serowej i wymieszać. Gdyby po wymieszaniu pojawiły się grudki, należy miksturę jeszcze raz podgrzać w kąpieli wodnej i ponownie wymieszać. Następnie dodać do pozostałej masy i dokładnie wymieszać (można użyć miksera na wolnych obrotach).
4. Dno okrągłej formy (średnica 22 cm) wyłożyć biszkoptami. Na to wylać masę jogurtowo-serową. Wygładzić wierzch i wstawić na 2 godziny do lodówki.
5. Masę wylać na kruchy spód i wstawić do lodówki. Deser będzie gotowy za około 1-2 godziny. Jak tylko sernik zastygnie, wylać galaretkę z jagód, wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem udekorować bezikami.
6. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie (w ilości zgodnie z instrukcją na opakowaniu), wymieszać i odstawić do wystudzenia.
7. Schłodzony sernik wyłożyć owocami, a następnie zalać schłodzoną, ale nadal płynną galaretką. Wstawić do lodówki na minimum godzinę do całkowitego zastygnięcia galaretki.

Wskazówki:
Na sernik jogurtowy najlepiej nadaje gęsty jogurt typu greckiego lub islandzki skyr.
Serek można zastąpić dodatkową porcją jogurtu, serka homogenizowanego lub śmietanką – w sumie do zestalenia 1 kg masy jogurtowej lub jogurtowo-serowej potrzebujemy 20 g żelatyny.
Do posłodzenia masy jogurtowej, jako alternatywę dla cukru, można użyć miodu lub ksylitolu.
Zamiast żelatyny do zestalenia jogurtu możemy wykorzystać owocową galaretkę – wtedy dodatek cukru będzie już zbędny (cukier zawarty jest w galaretce).
Spód ciasta można przyrządzić również ze zmiksowanych bakalii lub herbatników z dodatkiem tłuszczu (masła lub oleju kokosowego). Ostatecznie można zrezygnować ze spodu, szczególnie jeśli wierzch sernika jest bogato udekorowany owocami.

Sernik jogurtowy na zimno (błyskawiczny)

Składniki:
– 800 ml jogurtu greckiego
– 2 galaretki cytrynowe + 2 szklanki wrzątku
– 1 galaretka wiśniowa lub truskawkowa + 2 szklanki wrzątku
– świeże owoce (opcjonalnie, do dekoracji)

Sposób przygotowania:
1. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Odstawić na parę chwil do przestudzenia.
2. W osobnym naczyniu rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody galaretkę truskawkową lub wiśniową. Odstawić do przestudzenia.
3. Jogurty zmiksować w celu napowietrzenia masy. Nie przestając miksować, dodawać stopniowo schłodzone galaretki cytrynowe. Jogurt z galaretką musi dobrze się połączyć, tak aby nie było grudek. Jeśli masa jest zbyt kwaśna, można ewentualnie dosłodzić ją 1-2 łyżkami cukru pudru.
4. Masę serową przelać do tortownicy (średnica 22 cm) i odstawić do stężenia.
5. Na wierzch schłodzonej masy jogurtowej można położyć owoce (np. cząstki truskawek, maliny). Następie zalać przestudzoną galaretką truskawkową. Wstawić do lodówki na godzinę do schłodzenia, aż galaretka całkowicie zastygnie.

Następny artykuł