Sernik na zimno z malinami
pixabay.com

Sernik na zimno z malinami

Sernik na zimno jest najlepszym ciastem bez pieczenia. Lekki, puszty, z dodatkiem musu malinowego wprost rozpływa się w ustach.

Sernik na zimno z malinami

Sernik na zimno jest najlepszym ciastem bez pieczenia. Lekki, puszty, z dodatkiem musu malinowego wprost rozpływa się w ustach.

Mus malinowy doskonale komponuje się ze słodkim spodem z herbatników i waniliową, puszystą masą serową.

Składniki i przygotowanie spodu do sernika (na blachę o średnicy 24cm)

  • 250 g ciemnych herbatników (około 2,5 paczki),
  • 100 g masła.

Rozpuść masło. Herbatniki zmiel drobno w blenderze, dodaj roztopione masło, wymieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Wlej gotową masę, rozprowadź łyżką i wstaw do lodówki na godzinę.

Masa serowa

  • 700 g schłodzonych serków waniliowych,
  • 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 7 łyżeczek żelatyny,
  • 70 ml wody.

Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie, zostaw do ostygnięcia.
Śmietany ubij na sztywno. Pod koniec miksowania dodaj cukier puder.
Następnie dodaj serki waniliowe i ponownie mieszaj na wysokich obrotach.
Na koniec wlej ostudzoną żelatynę i połącz wszystkie składniki.

Masę serową przelej na blachę. Ponownie wstaw do lodówki.

Mus malinowy

  • 1 kg malin (mogą być mrożone),
  • 2 galaretki malinowe,
  • 2 szklanki wody.

Maliny umyj i zblenduj na gładką masę.
Galaretki rozpuść w dwóch szklankach wrzątku, odstaw do przestygnięcia.
Następnie dodaj do musu i ponownie zblenduj.

Masę wylej na blachę i wstaw do lodówki na dwie godziny.
Smacznego!

Następny artykuł