Sernik na zimno z malinami

Sernik na zimno z malinami
Sernik na zimno jest najlepszym ciastem bez pieczenia. Lekki, puszty, z dodatkiem musu malinowego wprost rozpływa się w ustach.
Mus malinowy doskonale komponuje się ze słodkim spodem z herbatników i waniliową, puszystą masą serową.
Składniki i przygotowanie spodu do sernika (na blachę o średnicy 24cm)
250 g ciemnych herbatników (około 2,5 paczki),
100 g masła.
Rozpuść masło. Herbatniki zmiel drobno w blenderze, dodaj roztopione masło, wymieszaj.Blachę wyłóż papierem do pieczenia.Wlej gotową masę, rozprowadź łyżką i wstaw do lodówki na godzinę.
Masa serowa
700 g schłodzonych serków waniliowych,
250 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%,
4 łyżki cukru pudru,
7 łyżeczek żelatyny,
70 ml wody.
Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie, zostaw do ostygnięcia.Śmietany ubij na sztywno. Pod koniec miksowania dodaj cukier puder.Następnie dodaj serki waniliowe i ponownie mieszaj na wysokich obrotach.Na koniec wlej ostudzoną żelatynę i połącz wszystkie składniki.
Masę serową przelej na blachę. Ponownie wstaw do lodówki.
Mus malinowy
1 kg malin (mogą być mrożone),
2 galaretki malinowe,
2 szklanki wody.
Maliny umyj i zblenduj na gładką masę.Galaretki rozpuść w dwóch szklankach wrzątku, odstaw do przestygnięcia.Następnie dodaj do musu i ponownie zblenduj.
Masę wylej na blachę i wstaw do lodówki na dwie godziny.Smacznego!



































