Smakosze.pl
Sernik z gruszkami na kruchym spodzie z kokosową kruszonką

pixabay.com

Sernik z gruszkami na kruchym spodzie z kokosową kruszonką

21 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Bizoń Michalina

Udostępnij:

Sernik to ulubione ciasto wielu łakomczuchów. Jest szybki w przygotowaniu i idealny na wiele okazji.

Sernik to ulubione ciasto wielu osób. Jest szybki w przygotowaniu i idealny na wiele okazji. Sernik z gruszkami na kruchym spodzie z kokosową kruszonką to ciekawy wariant klasycznego ciasta, które zna każdy z nas.

Sernik z gruszkami na kruchym spodzie z kokosową kruszonką

To doskonały przepis dla osób chcących przygotować ciekawe ciasto, którym mogą zaskoczyć swoich gości i rodzinę. Klasyczny sernik z dodatkiem owoców, a całość pokryta kruszonką z dodatkiem kokosa. Brzmi kusząco, a smakuje jeszcze lepiej!

Do przygotowania tego ciasta potrzebne nam będą następujące składniki:

Na ciasto:

  • 1 kg białego sera (z wiaderka),

  • 6 jajek,

  • puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 ml),

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,

  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia,

  • otarta skórka i sok z cytryny;

  • na krem: 4 jajka i 2 żółtka,

  • galaretka cytrynowa,

  • sok z 4 cytryn,

  • 2 odsączone gruszki z syropu pokrojone w kostkę,

  • otarta skórka z cytryny,

  • 150 g masła,

  • 330 ml śmietanki 30%;

  • na kruszonkę:

  • 300 g masła roślinnego,

  • 8 łyżek drobnego cukru,

  • 4 łyżki wiórków kokosowych.

Przygotowanie - białka ubijamy na pianę. Natomiast ser mieszamy z żółtkami, mlekiem skondensowanym, mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, skórką cytrynową i sokiem z cytryny. Dodajmy pianę z białek i połączmy całość. Następnie przekładamy do tortownicy (średnica 28 cm) z papierem do pieczenia. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na około 70 minuty. Po tym czasie należy go studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wystudzony sernik odwracamy, zdejmujemy papier. Wstawiamy do lodówki.

Następnie galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody. Jajka z żółtkami i szklanką cukru ubijamy na parze. Stopniowo dodajemy sok z cytryn, otartą skórkę i masło. Ubijamy do momentu, aż masa zgęstnieje. Ubijamy śmietanę i dodajmy ją porcjami krem cytrynowy, a na koniec tężejącą galaretkę i pokrojoną w kawałki gruszkę. Krem nakładamy na sernik i chłodzimy.

Masło roślinne rozcieramy, dodajemy drobny cukier, ucieramy do połączenia, dodajemy kokosa, wstawiamy do lodówki, aż lekko stwardnieje. Następnie ucieramy tarką na ciasto, wstawiamy jeszcze na 10 minut do rozgrzanego piekarnika, aż kruszonka się upiecze, gotowe!

Sernik z kokosem i orzechami

Chcesz przygotować sernik w jeszcze innym wydaniu? Możesz zrobić go w wersji z orzechami laskowymi i kokosem. To pyszna alternatywa dla osób, które nie przepadają za gruszkami, ale lubią kokosa i orzechy.

Do jego przygotowania potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 100 g wiórek kokosowych,

  • 100 g orzechów laskowych (bez łupin),

  • 1 pełna szklanka mąki tortowej,

  • 6 jajek,

  • 200 g cukru,

  • 200 g twarogu mielonego,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;

  • na lukier - 150 g cukru pudru, 2-3 łyżki wody, 1 kieliszek rumu lub 1 olejek rumowy.

Przygotowanie - na początek orzechy laskowe posiekajmy i utrzyjmy na gładką masę z cukrem i wiórkami kokosowymi, żółtkami i odrobiną wody. Natomiast białka ubijmy na sztywną pianę i wraz z mąką tortową i proszkiem do pieczenia, zmieszajmy ostrożnie z masą, dodaj twarożek. Następnie przygotowanym ciastem napełnijmy wysmarowaną wcześniej masłem tortownicę i pieczmy w niezbyt gorącym piekarniku. Po ostudzeniu posmarujmy sernik lukrem rumowy. Aby przygotować taki lukier należy: ucierać cukier puder z wodą i rumem. Składniki utrzyjmy na gładko. Brzeg powierzchni ozdóbmy orzechami umoczonymi w lukrze. Wstawmy tort do ciepłego piekarnika w celu wysuszenia lukru. I w taki oto sposób mamy gotowy sernik  orzechowo-kokosowy bez nadzienia.

Sernik klasyczny

A może klasyczny sernik z kremem? To również pyszny i szybki przepis, który możesz przygotować w domu!

Do przygotowania tego tortu potrzebne nam będą następujące składniki:

  • na sernik:

  • 1 kg białego sera (z wiaderka),

  • 6 jajek,

  • puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 ml),

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,

  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia,

  • otarta skórka i sok z cytryny;

  • na krem:

  • 4 jajka i 2 żółtka,

  • galaretka cytrynowa,

  • sok z 4 cytryn,

  • otarta skórka z cytryny,

  • 150 g masła,

  • 330 ml śmietanki 30%;

Przygotowanie - białka ubijamy na pianę. Ser mieszamy z żółtkami, mlekiem skondensowanym, mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, skórką cytrynową i sokiem z cytryny. Dodajmy pianę z białek i całość łączymy. Następnie przekładamy do tortownicy (średnica ok. 28 cm) z papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni Celsjusza na 69-72 minuty. Po tym czasie należy go studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wystudzony sernik odwracamy, zdejmujemy papier. Wstawiamy do lodówki. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody. Jajka z żółtkami i szklanką cukru ubijamy na parze. Stopniowo dodajemy sok z cytryn, otartą skórkę i masło, aż masa zgęstnieje. Ubijamy śmietanę i dodajmy ją porcjami krem cytrynowy, a na koniec tężejącą galaretkę. Krem nakładamy na sernik i chłodzimy. Gotowe!

Bizoń Michalina

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ekspresowo przygotować lane faworki?

Czytaj więcej >