Smakosze.pl Przepisy Wigilijna śląska kapusta z grzybami
canva/FSerega

Wigilijna śląska kapusta z grzybami

23 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Śląska kapusta z grzybami to pomysł na wyjątkowo smaczną potrawę wigilijną. Śląska kapusta przygotowana jest z suszonych i mrożonych grzybów, dzięki czemu ma bardzo wyraźny smak i aromat. Poznaj niezwykle prosty przepis na śląską kapustę z grzybami wigilijną.

Śląskie potrawy słyną z prostych, lecz wyjątkowo smacznych dań, również tych świątecznych i wigilijnych. Do przygotowania śląskiej kapusty potrzebujesz kilku podstawowych składników i niecałej godziny poświęconej na gotowanie.

Kapusta po śląsku gotowana jest wyłącznie z kiszonej kapusty, jednak z dwóch rodzajów grzybów, które wzmacniają jej smak. Dzień przed gotowaniem kapusty po śląsku namocz grzyby suszone w zimnej wodzie, grzyby mrożone natomiast włóż do miski i wstaw do lodówki, aby delikatnie się rozmrażały, nie rozmrażaj grzybów w mikrofalówce, ponieważ stracą smak.

Na Wigilię przygotuj również gołąbki wigilijne , bardzo popularne na Śląsku jako jedno z głównych dań postnych podczas uroczystej kolacji.

Przepis na wigilijną śląską kapustę z grzybami

Składniki:

  • 2 kg kiszonej kapusty kiszonej

  • 40 g grzybów suszonych

  • 40 g mrożonych grzybów leśnych

  • 2 cebule białe

  • 2 łyżeczki cukru

  • 4 łyżki oleju roślinnego

Jak przygotować śląską kapustę z grzybami wigilijną?

Dzień przed gotowaniem namocz grzyby w szklance zimnej wody i odstaw na całą noc, następnego dnia pokrój miękkie grzyby, a wodę zostaw do gotowania kapusty.

Rozmroź grzyby mrożone i pokrój na mniejsze kawałki. Kapustę kiszoną odsącz z wody i posiekaj, następnie przełóż do większego garnka, zalej wodą, dodaj wodę z grzybów i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut. W tym czasie na oleju podsmaż posiekane cebule, dodaj grzyby mrożone, po chwili dodaj grzyby suszone i smaż przez kilka minut.

Grzyby suszone

Grzyby z cebulką dodaj do miękkiej kapusty, dopraw cukrem i gotuj, aż woda całkowicie odparuje, co jakiś czas mieszaj, aby danie się nie przypaliło. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy