Smakowita zupa botwinka z ziemniakami na wiosenne dni
Cenna, wiosenna botwina nie tylko pobudza apetyt, ale także koi zszargane nerwy dzięki zawartości kwasu foliowego. Warto jeść ją w okresie przeziębień – wzmacnia pracę układu odpornościowego. Aż trzynaście antyoksydantów znajdujących się w botwinie poprawia krążenie krwi i pomaga usunąć wolne rodniki z organizmu. Regularne jedzenie botwinki dosłownie spowalnia starzenie!
Apetyczna zupa botwinka z ziemniakami dla zdrowia i urody
Botwina to nic innego jak młode listki, łodygi i korzenie buraka ćwikłowego. Spożywano ją już przed naszą erą. Warzywo jest istną skarbnicą witamin i minerałów – znajdziemy w nim między innymi mnóstwo witaminy A i C, a także cynku i żelaza. Ostatni element to powód, dla którego botwinką powinni szczególnie zainteresować się weganie i wegetarianie. Listki, łodygi i korzenie buraka ćwikłowego to także bogate źródło witaminy E, K oraz z grupy B. Nie brakuje w nich fosforu, manganu czy potasu.
Badania wykazały, że w botwince znajdziemy związki chemicznie podobne do estrogenów – żeńskich hormonów płciowych. Substancje te mają dobroczynny wpływ na wygląd naszej skóry. Co więcej, pyszna zupa z botwiny wykazuje działanie odtruwające i odkwaszające organizm.
Podczas gotowania zupy z wiosennej botwiny uwalniany jest kwas szczawiowy, który utrudnia organizmowi przyswajanie wapnia. Aby uzupełnić braki, powinniśmy dodać do bulionu nieco nabiału – na przykład śmietany lub mleka. Dzięki temu danie będzie sycące i zdrowe.
Wiosenna zupa botwinka z ziemniakami – składniki
Botwinka to danie, które obowiązkowo musi znaleźć się na wiosennym stole. Pożywna i pyszna dostarczy nam całe mnóstwo witamin i minerałów.
Składniki:
5 pęczków młodej botwinki3 ziemniakipietruszka2 marchewkipół selera4 ząbki czosnku400 ml śmietany 18%100 ml koncentratu buraczanego2 l bulionu warzywnegopęczek koperkuliść laurowy4 ziarenka ziela angielskiegołyżka soku z cytrynysólpieprz
Pyszna zupa botwinka z ziemniakami – przepis
Zaczynamy od wlania do garnka bulionu warzywnego. Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Podobnie postępujemy z selerem. Wrzucamy tak przygotowane warzywa do bulionu, doprawiamy listkiem laurowym, zielem angielskim i doprowadzamy do wrzenia. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy je do bulionu, zmniejszamy ogień pod garnkiem i gotujemy zupę 10-15 minut.
Botwinkę siekamy wraz z jej buraczkami. Połowę tak posiekanych warzyw dodajemy do garnka z bulionem. Na rozgrzanej patelni umieszczamy nieco masła lub oleju oraz posiekany czosnek, który podsmażamy przez pół minuty. Dorzucamy do niego drugą połowę posiekanej botwinki i wszystko razem przesmażamy. Zawartość patelni przekładamy do garnka z zupą.
Co jakiś czas sprawdzamy stan warzyw w bulionie. Gdy będą całkiem miękkie, dodajemy do nich koncentrat buraczany oraz łyżkę soku z cytryny. Wszystko razem mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. W osobnej miseczce mieszamy posiekany drobno koperek ze śmietaną „osiemnastką”. Do mieszanki wlewamy odrobinę gorącej zupy i znów wszystko mieszamy, co jakiś czas dodając więcej bulionu do miseczki. Dzięki temu śmietana zahartuje się i nie utworzy grudek po kontakcie z gotującym się wywarem. Taką mieszankę wlewamy do garnka z zupą. Na koniec doprawiamy botwinkę szczyptą soli i pieprzu do smaku.
Taka barwna i pyszna zupa jest idealna na wiosenne miesiące – wtedy, gdy tęsknimy za dawką witamin. Można podawać ją z ugotowanym na twardo jajkiem. Uwielbiają ją dorośli i dzieci – dla tych drugich jest szczególnie ważna, bo dostarcza składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju. Dobrze, gdy ta kolorowa zupa regularnie gości na naszych stołach.