Śmietankowy sernik na zimno z galaretkami
Śmietankowy sernik na zimno z galaretkami
Pokochacie ten śmietankowy sernik na zimno z galaretkami ! Wykonany na bazie kremowego, śmietankowego serka na ciasteczkowym spodzie , polany warstwami kolorowych galaretek: truskawkowej, cytrynowej i agrestowej.
Prosty, szybki i smaczny śmietankowy sernik na zimno z galaretkami
Ten przepis na sernik na zimno jest idealny dla początkujących! Tylko kilka składników bez konieczności pieczenia . Przygotowany według tego przepisu sernik będzie jedwabisty, gładki, lekki, kremowy i dekadencki!
Sernik to jeden z tych klasycznych deserów, który uwielbia niemal każdy. Często jest podawany na specjalne okazje i jest idealnym deserem na świętowanie. Sernik na zimno jest doskonałym deserem na gorące, letnie dni - wówczas podaj go gościom prosto z lodówki, orzeźwi każdego!
Przygotowanie sernika z wyprzedzeniem
Ze względu na czas niezbędny na stężenie sernika z galaretkami w lodówce jest to świetny deser do przyrządzenie z wyprzedzeniem. Sernik można zrobić do 2 dni wcześniej. Przykryj i wstaw do lodówki przed podaniem. Możesz również zrobić sam spód do 2 dni przed czasem. Przykryj i wstaw do lodówki przed dodaniem nadzienia.
Przechowywanie śmietankowego sernika na zimno z galaretkami
Sernik na zimno możesz przechowywać w lodówce do około 5 dni pod przykryciem. Jednak poważnie wątpimy, czy wytrwa w stanie nienaruszonym tak długo!
Czy można zamrozić sernik na zimno z galaretkami?
Śmietankowy sernik na zimno można zamrozić! Po dodaniu stężeniu galaretki sernik zawiń w folię. Aby uzyskać najlepszą konsystencję, przed włożeniem do zamrażarki odstaw sernik na około 6 godzin do lodówki. Sernik można mrozić do 3 miesięcy. Aby go podać, po prostu rozmroź w lodówce lub na blacie, a następnie pokrój i gotowe.
Przepis na śmietankowy sernik na zimno z galaretkami
Składniki:
Spód sernika
300 g herbatników 70 g niesolonego masła, roztopionego i ostudzonego do temperatury pokojowejszczypta soli
Śmietankowa masa sernikowa
140 gramów serka mascarpone250 gramów pełnotłustego twarogu śmietankowego250 ml słodzonego pełnotłustego mleka skondensowanego60 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny około 4 łyżek1 łyżeczka skórki z cytryny, drobno startej1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Polewy z galaretek
1 torebka galaretki cytrynowej1 torebka galaretki agrestowej1 torebka galaretki truskawkowej
Instrukcja przygotowania:
Jak zrobić bazę do śmietankowego sernika na zimno?
-
Drobno zmiel w robocie kuchennym herbatniki lub rozwałkuj wałkiem do ciasta w torebce strunowej, następnie dodaj roztopione, ostudzone masło.
-
Mieszaj oba składniki, aż powstanie masa o strukturze mokrego piasku bez żadnych grudek.
-
Dodaj proszek cynamonowy i wymieszaj do połączenia.
-
Wyłóż maślaną masą ciasteczkową na spód naczynia do serwowania tylną stroną łyżki i włóż do lodówki, aby masa stężała.
Jak zrobić śmietankową masę sernikową?
-
W średniej wielkości misie ubijaj mascarpone i twaróg śmietankowy przez 5 minut do uzyskania gładkiej i puszystej masy.
-
Dodaj skondensowane mleko i ekstrakt waniliowy do mieszanki twarogu i ubijaj przez kolejne 5 minut, aż się połączą, a konsystencja stanie się kremowa i aksamitna.
-
Dodaj sok z cytryny i skórkę z cytryny i ubijaj przez kolejne 5 minut.
-
Wylej powoli masę serową na schłodzony spód ciasteczkowy i wygładź powierzchnię.
-
Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
Jak zrobić kolorowe warstwy z galaretek?
-
Przygotuj galaretkę cytrynową: wymieszaj proszek z połową ilości wody podanej na opakowaniu. Kiedy przestygnie (ale nadal będzie płynna), wylej delikatnie na warstwę masy serowej i wstaw do lodówki, aż całkowicie stężeje.
-
Przygotuj galaretkę agrestową: wymieszaj proszek z połową ilości wody podanej na opakowaniu. Kiedy przestygnie (ale nadal będzie płynna), wylej delikatnie na pierwszą warstwę galaretki i wstaw do lodówki, aż całkowicie stężeje.
-
Przygotuj galaretkę truskawkową: wymieszaj proszek z połową ilości wody podanej na opakowaniu. Kiedy przestygnie (ale nadal będzie płynna), wylej delikatnie na drugą warstwę galaretki i wstaw do lodówki, aż całkowicie stężeje.
Śmietankowy sernik na zimno z galaretkami jest gotowy do podania! Pokrój go w kwadraty lub trójkąty i serwuj z dodatkiem owoców lub bitej śmietany .