Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Smoothie bananowe z mango
Karolina Błaszyk
Karolina Błaszyk 25.03.2022 22:45

Smoothie bananowe z mango

Smoothie bananowe z mango
pixabay.com

Przepisy na smoothie zawsze są proste i nie wymagają dużego nakładu pracy. Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników, aby uzyskać napój, który uprzyjemni każdy dzień. Zwykle w smoothie łączy się owoce i/lub warzywa, ale można śmiało dodawać do nich także inne produkty, np. superfoods, płatki owsiane, mleko czy soki.

Smoothie, które bez wątpienia wywoła uśmiech na twarzy to koktajl z banana, mango i pomarańczy. Jest żółte, apetycznie wygląda i pięknie pachnie. Jest dość gęste, a więc w upalne dni można dorzucić do niego dodatkowo kilka kostek lodu.

Przygotowanie takiego koktajlu zajmie maksymalnie 10 minut. Oprócz tych trzech, wyżej wspomnianych składników, nie będzie potrzebne nic więcej. Warto jednak pamiętać, aby owoce były bardzo dojrzałe – smoothie będzie wtedy słodkie i najsmaczniejsze. Jeśli mamy więc w zanadrzu miękkie mango lub banana z brązową skórką to można śmiało ich użyć.

Jak wybrać dojrzałe mango w sklepie?

Wybierając mango warto wybrać owoce o ładnie zabarwionej, czerwonej skórce, bardziej miękkie niż twarde. Dojrzałe mango po przekrojeniu ma intensywne żółty kolor miąższu i jest bardzo słodkie.

Jak przygotować owoce?

Obranie banana nie powinno być dla nikogo problemem. Jeżeli chodzi jednak o pomarańczę to najlepiej przekroić ją na pół i wycisnąć z niej sok (ręcznie lub przy pomocy wyciskarki do cytrusów). Problem może się jednak pojawić przy obieraniu mango. Warto jednak kierować się kilkoma instrukcjami: najprościej zrobić to odkrawając plastry z dłuższych, płaskich boków, tuż przy pestce. Następnie miąższ z każdej części ponacinać wzdłuż i w poprzek tworząc kostkę. Należy zrobić to na tyle ostrożnie, aby nie przeciąć skórki. Później wystarczy wybrzuszyć skórkę od spodu i odciąć powstałe kawałki, dociskając nożyk do skórki. Pozostałe dwa boki również należy odkroić tuż przy pestce, a następnie odciąć od nich skórkę. Owoc pokroić według preferencji.

Smoothie bananowe z mango i pomarańczą wystarczy tylko zmiksować i wlać do wysokiej szklanki. Można również umieścić je w słoiku lub innym szczelnym pojemniku i zabrać ze sobą na drugie śniadanie, do pracy czy dać dziecku do szkoły. Przed wypiciem wystarczy wstrząsnąć i super lunch gotowy.

Jakich witamin i minerałów dostarczają te owoce?

Banan jest cennym źródłem witaminy A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Ponadto zawiera dużą ilość wapnia, potasu, magnezu oraz fosforu, a dietetycy twierdzą, że banany powinny znaleźć się w codziennym menu każdego człowieka, niezależnie od wieku. Pomagają one w normalizacji poziomu ciśnienia krwi, łagodzą napięcie w żyłach i tętnicach, zmniejszają ryzyko występowania miażdżycy, ataków serca i udarów, oczyszczają z toksyn i zmniejszają poziom złego cholesterolu. Banany zawierają także dużo żelaza, a co za tym idzie, pomagają w walce z anemią.

Mango z kolei to owoc dopiero zyskujący popularność w Polsce, który na szczęście jest coraz łatwiej spotykany na sklepowych półkach. Owoc ten doskonale wpływa na ludzki organizm. Przede wszystkim wspomaga ciało w walce z nowotworami, obniża poziom złego cholesterolu i podwyższa odporność na infekcje. Właściwości mango doceniają zwłaszcza kobiety, ponieważ owoc ten doskonale nawilża skórę i dodatkowo ją odmładza.

Jeśli chodzi o pomarańcze to ich właściwości prozdrowotne uznawane są na całym świecie. Badania dowodzą, że ludzie, którzy regularnie spożywają pomarańcze rzadziej chorują na dolegliwości oczu, rzadziej mają udar, a spora ilość potasu reguluje pracę ciśnienia krwi. Ponadto witamina C oraz błonnik wspiera pracę układu odpornościowego i pokarmowego. Witamina C dodatkowo pomaga zwalczać powstawanie wolnych rodników powodujących raka oraz poprawia wygląd skóry i wspomaga jej regenerację.

Składniki na smoothie bananowe z mango i pomarańczą:

  • 1 średniej wielkości mango

  • 1 banan

  • sok z 1 pomarańczy

  • opcjonalnie: kilka kostek lodu, około 1/3 szklanki mleka lub jogurtu, 1 łyżka syropu klonowego lub miodu.

Sposób przygotowania smoothie bananowego z mango i pomarańczą:

Ze skórki obrać banana i wrzucić do kielicha blendera. Dodać sok z pomarańczy oraz ewentualne dodatki (mleko, jogurt, miód lub syrop klonowy).

Mango umyć i odkroić miąższ od pestki oraz skóry. Dołożyć do reszty składników znajdujących się w blenderze i całość zmiksować.

Smoothie jest już gotowe! Wystarczy je przelać i cieszyć się jego pysznym smakiem. Na koniec można dorzucić jeszcze kila lodu, a dla odświeżenia dodać liść mięty.

Tagi: