Smakosze.pl
Soczysty kurczak z ananasem w sosie słodko-kwaśnym

pixabay.com

Soczysty kurczak z ananasem w sosie słodko-kwaśnym

23 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Agnieszka Woźniak

Udostępnij:

Kurczak po hawajsku, czyli z ananasem w sosie słodko - kwaśnym, to bardzo popularne i lubiane danie orientalne. Świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny czy na przyjęciu. Dobrze doprawiony kurczak wraz ze świeżym ananasem tworzą unikalną kompozy

Kurczak na tysiąc sposobów

Kurczak zyskał ogromną popularność jako składnik wielu prostych przekąsek i wymyślnych dań. Na bazie piersi, ud czy skrzydełek z drobiu przygotowuje się różne receptury, cieszące zarówno oczy, jak i podniebienia. Kurczak dobrze współgra z wieloma składnikami, dlatego warto puścić wodzę fantazji i trochę poeksperymentować. Nie jest również trudny w przygotowaniu. Często początkujący kurzacze właśnie od niego zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Jest on jednak lubiany także wśród bardziej doświadczonych kucharzy. Mięso z kurczaka możemy jeść o każdej porze roku i na wiele sposobów. Lista dań z jego wykorzystaniem jest nieskończenie długa: makaron z kurczakiem i cukinią, pierś z kurczaka smażona w panierce,  kotlet de volaille, zapiekanka mięsna, skrzydełka z kurczaka z piekarnika i wiele innych. Skrzydełka w pikantnej marynacie to świetna propozycja na grilla. Kawałki z piersi kurczaka idealnie komponują się z makaronem i warzywami. Na piknik, na wycieczkę lub do pracy możemy zabrać tortille i wrapy z kurczakiem, które są smaczne i łatwe w transporcie. Uroczysta kolacja to okazja do przygotowania kurczaka pieczonego w całości, który efektownie będzie się prezentował na stole. Jeśli lubisz egzotyczną kuchnię, przyrządź go po tajsku, indyjsku, marokańsku lub w wersji, na którą przepis znajdziesz w tym artykule, czyli kurczak po hawajsku z ananasem w sosie słodko-kwaśnym.

Jak wybrać dobry kawałek kurczaka?

Świeże mięso kurczaka najłatwiej rozpoznać po lekko błyszczącym, jasnoróżowym kolorze i sprężystej strukturze. Powinniśmy unikać kawałków matowych, z żółtymi przebarwieniami. Kurczak powinno się przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Kurczak z ananasem w sosie słodko-kwaśnym. Przepis

Składniki:

350 g piersi kurczaka1 czerwona papryka1 marchewka1/4 ananasa1 łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżeczki startego świeżego imbiru1 ząbek czosnku1/4 szklanki octu ryżowego (można zastąpić sokiem z cytryny lub limonki)4 łyżki cukru (na przykład trzcinowego)szczypta zmielonego białego pieprzu1 łyżka oleju roślinnego3 łyżki ketchupu

PRZYGOTOWANIE

Zacznij od pokrojenia papryki pokroić w kosteczkę. Następnie obierz marchewkę i pokrój ją w cienkie słupki. 

Obierz również ananasa i pokrój na kawałki, wytnij głąb ze środka. Weź jedną czwartą ananasa i pokrój go na cienkie plasterki.

Pierś kurczaka pokrój w kosteczkę. Doprawić solą i wymieszaj z mąką ziemniaczaną.

Imbir i czosnek zetrzyj na małej tarce. Ocet ryżowy wymieszaj z cukrem i 3 łyżkami wody, odstaw na bok.

Na dużej patelni rozprowadź łyżkę oleju. Włóż kawałki kurczaka i podsmażaj je przez około 5 z każdej strony, co chwilę mieszając. Pod koniec przypraw startym imbirem, czosnkiem i białym pieprzem.

Dodaj pokrojoną w kosteczkę paprykę i marchewkę. Smaż przez około 3 minuty, co chwilę mieszając. Dodaj ananasa, wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Jeden lub dwa plasterki ananasa możesz podpiec osobno i wykorzystać do dekoracji.

Zwiększ ogień i wlej wymieszany wcześniej z wodą i cukrem ocet. Całość zamieszaj i zagotuj. Następnie gotuj jeszcze przez około 2 minuty. Na koniec dodaj ketchup, wymieszaj i po minucie danie jest już gotowe. Możesz podać je z ryżem i posypać posiekanym szczypiorkiem. 

Jak przygotować idealny ryż?

Kurczak z ananasem w sosie słodko - kwaśnym? Nic nie pasuje do niego bardziej niż ryż. Co zrobić, aby był doskonały?

Potrzebne będą:

  • szklanka białego ryżu

  • ok. 0,5 - 0,7 l wody

  • 3 łyżki oleju

  • łyżeczka soli 

Na początku ryż wysypujemy na sitko o drobnych oczkach i przepłukujemy pod zimną wodą.

Do głębokiego garnka wlewamy wodę. Zagotowujemy, a następnie dodajemy łyżeczkę soli i 3 łyżki oleju. 

Do gotującej się wody dodajemy ryż i przykrywamy pokrywką.

Po ponownym zagotowaniu, zmniejszamy moc palnika do połowy.

Całość gotujemy przez około 15 minut (lub zgodnie z zalecanym czasem gotowania na opakowaniu) na małym ogniu. Nie mieszamy ryżu w trakcie i nie zdejmujemy pokrywki. 

Po tym czasie ryż powinien być suchy z wierzchu. Między jego nasionkami powinna utrzymywać się jednak odrobina wilgoci.

Po ugotowaniu odstawiamy go na około 10 minut. Po tym czasie delikatnie go mieszamy i przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się resztki wody.

Tak przygotowany ryż będzie smaczny i miękki.

Agnieszka WoźniakAutor

Redaktor Agnieszka Woźniak

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Bitki schabowe w aksamitnym sosie chrzanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Prawdziwa polska zupa grochówka

Czytaj więcej >

Przepisy

Placki z marchwi - prosty przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Naleśniki z serem na słodko

Czytaj więcej >

Przepisy

Kultowe ptysie z kremem

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosta pana cotta

Czytaj więcej >