Smakosze.pl Przepisy Sole Meunière - pyszne danie kuchni francuskiej
pixabay.com

Sole Meunière - pyszne danie kuchni francuskiej

7 maja 2021

Sole Meunière  - składniki

  • do podania: cytryna,

  • 2 średnie filety z soli,

  • ok. 80 g masła,

  • ok. 80 ml mleka,

  • sól i pieprz do smaku,

  • ok. 50 g mąki pszennej,

  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekana.

undefined

Przygotowanie - Sole Meunière

Filety umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Posól i popieprz, odstaw na 5 minut, następnie maczaj w mleku, później w mące.

Na patelni rozgrzej 2/3 podanej ilości masła i smaż filety na średnim ogniu (należy uważać, aby masło się nie paliło) – w zależności od wielkości, będą się smażyły 10-15 minut (po upływie połowy tego czasu, delikatnie przy pomocy szerokiej łopatki rybę przewróć na drugą stronę).

Zdejmij rybę na talerz, posyp natką, w garnuszku rozpuść pozostałe masło, a kiedy będzie złocisto-orzechowe polej nim rybę na talerzu.

Podawaj z połówkami cytryny.

undefined

Obserwuj nas w
autor
Dzięciołowska Marcelina

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy