Sole Meunière - pyszne danie kuchni francuskiej
Sole Meunière - składniki
-
do podania: cytryna,
-
2 średnie filety z soli,
-
ok. 80 g masła,
-
ok. 80 ml mleka,
-
sól i pieprz do smaku,
-
ok. 50 g mąki pszennej,
-
1 łyżka natki pietruszki, posiekana.
undefined
Przygotowanie - Sole Meunière
Filety umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Posól i popieprz, odstaw na 5 minut, następnie maczaj w mleku, później w mące.
Na patelni rozgrzej 2/3 podanej ilości masła i smaż filety na średnim ogniu (należy uważać, aby masło się nie paliło) – w zależności od wielkości, będą się smażyły 10-15 minut (po upływie połowy tego czasu, delikatnie przy pomocy szerokiej łopatki rybę przewróć na drugą stronę).
Zdejmij rybę na talerz, posyp natką, w garnuszku rozpuść pozostałe masło, a kiedy będzie złocisto-orzechowe polej nim rybę na talerzu.
Podawaj z połówkami cytryny.
undefined