Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To ciasto jest idealne na święta. Smakuje wybornie i zawsze się udaje
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 09.04.2025 14:52

To ciasto jest idealne na święta. Smakuje wybornie i zawsze się udaje

ciasto z kremem
Fot. Anna Zyśk

Właśnie dostaliśmy, jeszcze gorący, przepis od Anny Zyśk. Przygotowane z niego ciasto marchewkowe jest nie do pobicia. W tej recepturze doskonały smak spotyka się z łatwością przygotowania. Koniecznie wypróbuj sposób i podaj ten pyszny deser na święta. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy. 

Zupełnie inne ciasto na święta

Na Wielkanoc piecze się ciasta przewidziane na tę okazję, czyli mazurki i serniki. Czasami warto, szczególnie jeśli najważniejszy jest smak, pójść o krok dalej i przygotować zupełnie inny, słodki przysmak. Tym razem polecamy ciasto marchewkowe. Przepisem na nie podzieliła się z nami Anna Zyśk, która w mediach społecznościowych prowadzili profile – jedz.pysznie.

Trzeba przyznać, że ten przepis na ciasto na święta należy do udanych i obłędnie smacznych. Nawet ci, którzy za marchewką w cieście nie przepadają, będą musieli przyznać, że deser jest fantastyczny. Przepis na przygotowanie tej pyszności krok po kroku przedstawiamy poniżej. 

Pokrój, zawiń i włóż do piekarnika. Najlepszy przepis na Niedzielę Palmową

Z czego składa się ciasto marchewkowe?

Do przygotowania tego ciasta na święta nie potrzebujesz zbyt wielu składników. Najważniejsze jest oczywiście marchewka, ale też orzechy, która nada wypiekowi doskonałego smaku i chrupkości. Niezbędne będą także, takie składniki jak mąka, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Potrzebne będą także składniki na nietypowy lukier, który powstaje z serka śmietankowego. O wszystkich składnikach i ich proporcjach, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę. Trzymaj się wytycznych, a ciasto marchewkowe będzie należało do udanych. 

Składniki na ciasto:

  • 3 jajka
  • 70 g cukru
  • 160 g mąki
  • 200 g marchewki
  • 100 g orzechów włoskich
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa
  • sól

Składniki na lukier:

  • 200 g śmietankowego serka kanapkowego
  • 40 g cukru pudru

Przepis na ciasto marchewkowe

Krok 1. Orzechy drobno posiekaj. Skórkę z pomarańczy zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Marchew obierz, umyj i również zetrzyj na tarce.

siekanie orzechów.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Do miski wsyp cukier oraz wbij jajka. Mikserem połącz składniki, tworząc puszystą masę. Następnie dodaj skórkę z pomarańczy, cynamon, gałkę muszkatołową, sól i ponownie wymieszaj składniki.

miksowanie.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Do miski wsyp orzechy i marchew. Wymieszaj. Następnie wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszaj składniki, tworząc jednolite ciasto.

marchew.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. Masę przełóż do foremki o wymiarach 14 centymetrów na 27 centymetrów. Równomiernie ją rozprowadź.

ciasto w foremce.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 5. Ciasto marchewkowe piecz w rozgrzanym do 180 stopnic Celsjusza przez około 55 minut. Po przestygnięciu udekoruj go polewą z wymieszanego ze sobą serka oraz cukru pudru. Na wierzchu możesz ułożyć orzechy. 

marchewkowe.jpg
Fot. Anna Zyśk

 

Niedawno wskazaliśmy także łatwy przepis na sernik z rosą oraz zdradziliśmy sposób na ciasto, które może konkurować z mazurkiem