Sos beszamel krok po kroku
Sos beszamelowy jest sosem na bazie mleka, mąki i masła. Doprawiony solą, pieprzem i gałką muszkatołową staje się wyrazisty i jednocześnie bardzo delikatny, dzięki czemu jest idealny do wielu dań. Sprawdź, jak przygotować idealny i aksamitny sos beszamelowy bez grudek.
Sos beszamelowy swój zapach i aromat zawdzięcza gałce muszkatołowej, która posiada delikatny, słodki, lekko orzechowy smak. Przyprawa znacząco poprawia smak wszystkich dań. Posiada również wiele właściwości prozdrowotnych, m.in. działa łagodząco na cały układ pokarmowy.
Sos beszamelowy możesz wykorzystać do przygotowania lasagne, tagiatelle i innych makaronów. Sos doskonale sprawdzi się również w zapiekankach mięsnych i warzywnych, pieczonych w piekarniku, ponieważ połączy wszystkie składniki i sprawi, że danie nabierze wyjątkowego charakteru. Beszamel nadaje się także jako sos do smarowania ciasta na pizzę.
Przepis na sos beszamelowy
Składniki:
-
2 szklanki mleka
-
3 łyżki mąki pszennej
-
1/4 kostki masła
-
1/4 łyżeczki soli, gałki muszkatołowej i pieprzu
Sos beszamel krok po kroku
Na początku podgrzej mleko do temperatury 45 stopni C. Możesz również wykorzystać mleko w temperaturze pokojowej. Dodanie zimnego mleka do reszty składników sprawi, że mąka nie rozpuści się całkowicie, a w sosie pojawią się grudki.
Masło rozpuść w małym garnku z grubym dnem na najmniejszej mocy palnika, następnie dodaj mąkę i utrzyj ją dokładnie trzepaczką do jajek. Gdy masa będzie jednolita wlej ciepłe mleko, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i gotuj do momentu uzyskania gładkiego i aksamitnego sosu.
Podczas gotowania cały czas energicznie mieszaj sos, dzięki czemu mąką dokładnie się rozpuści i nie przypali.
Ostudzony sos możesz schować do lodówki i wykorzystać w ciągu kilku dni, jednak pamiętaj, aby pojemnik był przykryty folią spożywczą.