Moja mama pakuje sałatkę w makaronowe muszle i podaje na Andrzejki. Jarzynowa może się schować
To przepis na prostą i niezwykle szybką, pyszną sałatkę. Przy jej przygotowaniu wykorzystujemy szczególny rodzaj makaronu. Dzięki niemu danie tak łatwo zjeść nawet w imprezowych warunkach.
Sałatka makaronowa
Sałatka makaronowa to przeważnie pełne warzyw danie o sycących właściwościach. Świetnie nadaje się na imprezy – można przygotować ją zawczasu, a każdy może jeść w swoim tempie. Dlatego też przed andrzejkami, a także wobec nadchodzących świąt i karnawału, warto próbować różnych tego typu przepisów.
Należy do nich sałatka z faszerowanego makaronu. Wykorzystuje ona makaron zwany conchigle. Te duże muszle są nie tylko doskonałe do sosów, lecz także do faszerowania różnego rodzaju gęstymi pastami i sałatkami.
Tłumy ruszyły do Lidla. Te produkty spożywcze dostaniesz za 1 groszSałatka na andrzejki
Przepis na taką sałatkę jest niezwykle prosty. Ważne, by nie rozgotować makaronu. By sałatka na andrzejki była sycąca, przygotowujemy ją na bazie szynki, jak robi to autorka kanału Smakuj z Maszą, skąd pochodzą ilustracje w naszym przepisie. Można też użyć wędzonego na gorąco łososia.
Składniki
- 1 opakowanie makaronu conchigle
- 200 g szynki lub łososia wędzonego
- 2 jajka
- 1 surowy ogórek
- 2 ogórki konserwowe
- 1 mała puszka kukurydzy
- 200 g sera żółtego
- ½ czerwonej cebuli
- 1 mały pęczek koperku
- 1 mały pęczek dymki lub szczypiorku
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka musztardy
- Sól, pieprz
Faszerowane muszelki makaronowe
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente – nie może być rozgotowany. Po odcedzeniu przelewamy go zimną wodą i olejem, by się nie sklejał. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Majonez, jogurt i musztardę mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
Surowego ogórka kroimy w drobną kostkę. Podobnie ogórki konserwowe i cebulę. Kukurydzę odsączamy z wody, ser ścieramy na tarce o grubych okach.
W misce łączymy składniki warzywne, ser i posiekane jajko. Szynkę kroimy w kostkę, a jeśli używamy łososia, dzielimy go na mniejsze części. Dodajemy posiekane zioła, zalewamy sosem i mieszamy.
Sałatkę odstawiamy na 20 minut. Po upływie tego czasu nabieramy łyżką porcję sałatki i faszerujemy muszle makaronowe. Układamy je na talerzu i przed podaniem przechowujemy pod folią spożywczą.
Wypróbuj też przepisy na pastę z dyni i pierogi ze szpinakiem.