Sos chrzanowy - idealny do jajek na twardo i nie tylko
Sos chrzanowy - smak dzieciństwa
Ziemniaki i jajka na twardo w sosie chrzanowym - to danie jest większości z nas bardzo dobrze znane. Polskie gospodynie podawały je tradycyjnie w piątki, gdy spożywa się potrawy bezmięsne. Do dziś możemy je dostać w barach mlecznych czy stołówkach. Sos chrzanowy ma jednak dużo szersze zastosowanie. Można podawać go zarówno na ciepło, jak i na zimno. To doskonały dodatek do mięs, na przykład pulpetów albo gotowanej wołowiny, ryb (na przykład łososia smażonego lub pieczonego czy dorsza) oraz sałatek. Można dodać go również do wędlin, kiełbas i pasztetów, zarówno tych tradycyjnych jak i warzywnych.
Właściwości chrzanu
Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego świąt wielkanocnych. Chrzan jest silnie bakteriobójczy i grzybobójczy. Wzmacnia system odpornościowy organizmu, i usprawnia przemianę materii, pobudzając wydzielanie soków żołądkowych. Dodanie go do mięsnych potraw zdecydowanie korzystnie wpłynie na ich trawienie. Oprócz tego chrzan rozgrzewa, podnosi ciśnienie krwi i działa moczopędnie. Bogaty w witaminy i cenne pierwiastki chrzan pozytywnie wpływa też na stan włosów, skóry i paznokci. Stosowany jest zewnętrznie do przemywania twarzy w celu redukcji przebarwień, do wybielania i wygładzania skóry.
W Polsce jest to popularny składnik wielu potraw. Często przygotowuje się go wraz z burakami jako jeden z elementów ćwikły. Zanim jednak trafił na nasze stoły, stosowano go w medycynie, aby leczyć choroby układ krążenia, przeciwdziałać szkorbutowi, odtruwać organizm czy pomóc w walce z bólem. Jego silne działanie przeciwbólowe wykorzystywane jest przy nerwobólach, bólach stawowych i kostnych. Nie powinno się jednak spożywać go na raz w dużych ilościach, szczególnie jeśli borykamy się z chorobami tarczycy czy nerek.
Sos chrzanowy - przepis tradycyjny ze śmietanką
Kremowy, umiarkowanie ostry. Po prostu doskonały. Przygotowanie tego sosu nie powinno wam zająć więcej niż 15 minut. Najważniejsze są w nim 3 składniki: chrzan, śmietanka i mąka. Do tego dodajemy sok z cytryny i przyprawy. Całość gotujemy na małym ogniu, mieszając z rozpuszczoną w wodzie mąką. Możemy użyć gotowego, tartego chrzanu ze słoika lub świeżego i samodzielnie go zetrzeć. Warto jednak pamiętać, że używając świeżego korzenia należy go szybko zużyć, ponieważ dość szybko traci swój specyficzny aromat, który ustępuje goryczy.
Składniki:
200 ml śmietanki 30%średniej wielkości korzeń chrzanusólbiały pieprzsok z cytryny120 ml wody lub bulionu warzywnego lub drobiowego (może być z kostki rosołowej)2 łyżki mąki pszennejopcjonalnie: cukier.
Sposób przygotowania:
-
Na początek myjemy i obieramy korzeń chrzanu, a następnie ścieramy go na tarce.
-
Do szklanki wlewamy 120 ml zimnej wody lub bulionu i wsypujemy 2 łyżki mąki pszennej. Dokładnie mieszamy.
-
Do rondelka wlewamy 200 ml śmietanki i dodajemy 2 łyżki chrzanu. Doprawiamy solą, pieprzem sokiem z cytryny. Możemy dodać również szczyptę cukru.
-
Sos gotujemy na małym ogniu przez około 4 minuty.
-
Wodę/bulion z mąką wlewamy do gotującego się sosu i (nie przerywając gotowania) mieszamy, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu.
Sos chrzanowy na szybko - przepis z jogurtem naturalnym i majonezem (bez gotowania!)
W tym przepisie zamiast śmietanki i mąki użyto majonezu i jogurtu naturalnego. Dzięki temu sosu nie trzeba gotować, a czas przygotowania skróci się do zaledwie 5 minut. Tak jak poprzednio, możemy użyć naturalnego chrzanu lub tartego ze słoiczka.
Składniki:
3 łyżki chrzanu - 50 g5 łyżek majonezu - 100 g8 łyżek jogurtu naturalnego - 150 g2 łyżki soku z cytrynyszczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
-
Do miski wsypujemy 2 łyżki tartego chrzanu (zwróćcie uwagę na skład, powinien zawierać minimum 70% samego chrzanu).
-
Dodajemy 5 łyżek majonezu, 8 łyżek jogurtu naturalnego i 2 łyżki soku z cytryny. Całość przyprawiamy solą i pieprzem.
-
Mieszamy do dokładnego połączenia się składników.
-
Sos możemy udekorować świeżym tymiankiem, podawać na zimno lub podgrzać.
Smacznego!
undefined