Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pokazała swój sposób na jajka faszerowane. Ładniejszych w życiu nie widziałem
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 13.04.2025 18:22

Pokazała swój sposób na jajka faszerowane. Ładniejszych w życiu nie widziałem

Pyszne jajka faszerowane
Fot. YouTube/Swojskie jedzonko

Wielkanoc to szczególny czas, który należy spędzić w gronie rodzinnym. Z tej okazji co roku gotujemy pyszne potrawy, które zachwycają swoim smakiem i pięknie prezentują się na świątecznym stole. Jajka to symbol Wielkan0cy, dlatego warto poznać przepis, który jest gwarancją podbitego podniebienia.

Jajka faszerowane na Wielkanoc

Wszyscy dobrze wiemy, że Wielkanoc to jedno z najważniejszych wydarzeń w świecie Kościoła. Ponadto jest to szczególna okazja na rodzinne spotkanie, spędzenie miło czasu, w dobrej atmosferze i szczęśliwych okolicznościach. Najczęściej temu przedsięwzięciu towarzyszą pyszne, tradycyjne polskie dania, które tylko czekają, aby je spożyć. 

Pyszne jajka faszerowane
Fot. Canva/freeskyline

Jajka faszerowane to obowiązkowa pozycja, która musi znaleźć się na świątecznym stole. Istnieje wiele przepisów na taki rarytas, niekiedy każdy ma swój, lecz ten, który chcemy Wam zaproponować, jest troszkę inny i właśnie to go wyróżnia. Musicie go wypróbować. 

Moja mama je tę zupę i chudnie. Jest tak pyszna, że polubiła ją cała rodzina

Smakowite jajka faszerowane

Przepis ten gwarantuje jajka faszerowane, które nie tylko wyróżniają się smakiem, ale również wyglądem. Mianowicie pięknie prezentują się wizualnie, co tylko dodaje im uroku. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 6 jajek na twardo
  • 3,5 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • pęczek szczypiorku
  • garść czosnku niedźwiedziego lub granulowanego
  • pęczek rzodkiewki
  • kawałek zielonego ogórka
  • 2 łyżki serka kanapkowego 
  • sól 
  • pieprz

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować przepyszne jajka faszerowane?

Jajka faszerowane to klasyczna przekąska Świąt Wielkanocnych.

W pierwszej kolejności do miski przekładamy 2 łyżki gęstego jogurtu, możemy też użyć śmietany. Dodajemy także 3,5 łyżki majonezu, posiekany szczypiorek, kilka drobno posiekanych listków czosnku niedźwiedziego i doprawiamy całość solą oraz pieprzem. Tak przygotowany sos wykładamy i starannie rozprowadzamy na dnie półmiska

W kolejnym kroku gotujemy jajka na twardo, następnie obieramy je ze skorupki, kroimy na pół, wyjmujemy żółtka i przekładamy je do osobnej miski. Z kolei białka jajek układamy na półmisku wyłożonym sosem.

Do umieszczonych w misce żółtek dodajemy serek kanapkowy, kolejne posiekane listki czosnku niedźwiedziego, kilka pokrojonych w kostkę rzodkiewek i jedną łyżkę majonezu. Wszystko doprawiamy solą i dokładnie mieszamy. Następnie przygotowanym farszem wypełniamy połówki jajek

Składniki na jajka faszerowane
Fot. YouTube/Swojskie jedzonko

Tak przygotowane jajka faszerowane możemy udekorować plasterkami rzodkiewek oraz posiekanym szczypiorkiem. 

Sprawdź przepis na pyszną domową szynkę. Zobacz, jak zrobić wspaniałą zupę szparagową

Smakowite i piękne jajka faszerowane
Fot. YouTube/Swojskie jedzonko