Sos łagodny do kebaba. Przepis krok po kroku
Sos łagodny do kebaba to świetna alternatywa dla zwykle pikantnych sosów, które podawane są do mięsa, warzyw i tortilli lub bułki. Sos łagodny jest prosty w przygotowaniu i złożony z kilku prostych składników. Poznaj przepis na sos łagodny do kebaba i przygotuj pyszne danie dla całej rodziny.
Kebab to proste, smaczne i niezwykle pożywne danie pochodzące z Bliskiego Wschodu. Ze względu na swój smak i szybkie serwowanie w barach, stał się bardzo popularnym daniem w całej Europie. Kebab, czyli mięso cienko krojone, podane z surówkami i sosami w bułce lub tortilli to danie, które możesz przygotować również w domu.
Kebaba możesz zrobić z samego kurczaka, dodając do niego gyros, czyli orientalną mieszankę przypraw. Danie podaj z surówką z kapusty lub świeżymi warzywami i koniecznie solidnie polej go sosem. Sos łagodny do kebaba ma pomidorowo- majonezowy smak uzupełniony oregano i papryką mieloną, jest pyszny .
Jeśli szukasz pomysłu na niecodzienny obiad- tu poznasz przepis na falafel, smakuje jak z restauracji.
Przepis na sos łagodny do kebaba
Składniki:
-
3 łyżki majonezu
-
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
-
4 łyżki ketchupu łagodnego
-
sól, pieprz
-
papryka słodka i suszone oregano do smaku
Jak zrobić sos łagodny sos do kebaba?
Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym i ketchupem, następnie wstaw do lodówki na 15-20 minut, żeby składniki dobrze się połączyły.
Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Goskova's Images Sos dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką mieloną słodką i oregano, smacznego.