Falafel
Canva.com

Na obiad i na przekąskę - przepis na kultowy falafel jak z restauracji

Mimo, że nazwa tej potrawy może brzmieć egzotycznie, to pewnie większość z nas spotkała się z nią gdzieś na mieście, przechodząc obok lokalu, w którym sprzedają kebaby lub budce z fast-foodem. Falafel, to tradycyjne danie wywodzące się w tradycji kulinarnej krajów na Bliskim Wschodzie. W Polsce funkcjonuje jako danie „na szybko”, podawane na ulicy w barach lub food truckach.

Aromatyczne kuleczki z ciecierzycy bądź bobu szturmem zdobyły kulinarny świat ulicznego jedzenia – łatwe do przyrządzenia, smaczne i sycące. Tylko tyle i aż tyle. Są świetną, wegetariańską alternatywą dla kebabów i hot-dogów. Stanowi bogate źródło białka, dlatego też zaleca się dołączyć go do każdej diety bezmięsnej – wyrównuje on organizmowi ilość niezbędnych składników odżywczych, które są dostarczane przez mięso.

Falafel, to prawdziwa bomba smakowa i źródło cennych witamin, dlatego warto zapoznać się z jego historią, sposobem przyrządzania i przepisem, który umożliwi Ci przygotowanie tej potrawy w domu.

Historia o falafelowej drodze na szczyt

Uznaje się go za tradycyjne dnie Egiptu, jednak zarówno badacze jaki i mieszkańcy innych krajów bliskowschodnich nie są całkowicie zgodni w tym temacie. Zarówno Izraelczycy, Palestyńczycy, Libańczycy, Egipcjanie i Jemeńczycy jak jeden mąż, zgodnym chórem twierdzą, że potrawa jest wyłączną chlubą każdego z nich. Powstaje na tym tle wiele konfliktów np. przy okazji tworzenia ulotek i książek dla turystów, w których każdy kraj wpisuje sobie falafel jako danie narodowe.

Badacze również nie mają pewności, co do dokładnego pochodzenia tej potrawy, jednak nie mogą zaprzeczyć, że pierwszy zapis w którym wspomina się o przygotowywaniu falafeli, pochodzi z Egiptu. Oryginalnie kulki były robione z bobu – teraz również przygotowuje się je z ciecierzycy. Gdy Egipt został podbity, „kęs jedzenia” jak określali go Aleksandryjczycy, zaczął wędrować po świecie. Odtworzenie tej podróży, na ten czas jest bardzo trudne.

Wiemy natomiast, że każde miejsce, które falafel odwiedził, od razu się w nim zakochuje i bez żadnych obiekcji wciąga go do swojej kuchni. Czasami zmieniają się tylko przyprawy, którymi jest doprawiany – lokalni kucharze, starają się mu nadać indywidualny posmak, tego co im najlepiej znane. Do Polski ta potrawa trafiła razem z kebabem. A my, śladem innych narodów, ochoczo przyjęliśmy te smakowite kulki.

Tradycyjny falafel – przepis

W Egipcie falafele są spożywane często na śniadanie. Są świetnym źródłem wartości odżywczych i zaopatrują nasz organizm w energię, która jest uwalniana powoli przez cały dzień. Dzięki temu, to idealne danie dla osób prowadzących zdrowy tryb życia i dbających o linię.

Aby przygotować domowy falafel potrzebujesz:

- 1 kg suchej ciecierzycy
- 4 cebule
- 8 ząbków czosnku
- natka pietruszki wraz z łodygami
- 6 łyżek wody gazowanej
- 2 łyżki kminu rzymskiego
- 2 łyżki kurkumy
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
-sól, pieprz

Przygotowanie tej potrawy zacznij od namoczenia ciecierzycy w wodzie. Zalej suche ziarna dużą ilością zimnej wody i zostaw na całą noc. Po tym czasie, odlej wodę i zacznij mielić ciecierzycę w maszynce do mielenia mięsa. Gdy ta już będzie gotowa, to samo zrób z czosnkiem, cebula i pietruszką. Ważne jest, aby masa była jak najbardziej jednolita i pozbawiona grudek, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest użycie maszynki, która da nam pewność, że wszystko zostanie dokładnie zmielone.

Następnie przyszła pora na przyprawienie naszych falafeli. Jest to najważniejszy moment, ponieważ właśnie dobór idealnie skomponowanych, aromatycznych przypraw sprawia, że ta potrawa jest tak smaczna. Dodaj do masy kmin rzymski, kurkumę, cynamon, słodką paprykę oraz sól i pieprz. Jeśli lubisz ostrzejsze potrawy możesz również wykorzystać curry i ostrą paprykę. Tuz przed rozpoczęciem smażenia dodaj do miski, gazowanej wody. Ten prosty trik, który polecają na swoich blogach różni kucharze i osobistości kulinarne, sprawi, że kulki będą pulchne i wilgotne.

Smaż w głębokim oleju rozgrzanym do około 180-200 stopni, do momentu, aż falafle staną się brązowe i pokryją się chrupiącą warstwą. Podawaj na ciepło z pitą i świeżymi warzywami, takimi jak sałata lodowa, ogórek lub pomidor. Świetnie komponuje się z sosem czosnkowym.

Następny artykuł