Sos musztardowy: pikantny smakołyk
Pixabay.com

Sos musztardowy: pikantny smakołyk

Sos musztardowy to idealny dodatek do mięs i sałatek, towarzysz każdego szanującego się grillowicza. Sos musztardowy pasuje niemal do wszystkiego, szykuje się go łatwo i dosłownie w kilka minut, można też dopasować go do własnego gustu. Poznaj szybki przepis na sos musztardowy!

Sos musztardowy: prosty przepis na każdą okazję

Sos musztardowy pasuje niemal do wszystkiego – do mięs, ryb, warzyw, jajek, na zimno i na ciepło. Tym bardziej, że łatwo modyfikować przepis i dopasowywać go do własnych potrzeb. A skoro zbliża się sezon grillowy, nie ma na co czekać. Pora brać się za gotowanie i eksperymentowanie, by zdążyć stworzyć idealny sos musztardowy przed najbliższym rodzinnym lub sąsiedzkim barbecue.

Poniżej podajemy gotowy, klasyczny przepis na sos musztardowy, do przygotowania w dosłownie kilka minut.

Sos musztardowy: dla kogo?

Sos musztardowy jest tak prosty w przygotowaniu, że każdy może zmodyfikować przepis i dopasować smak do swojego gustu. Dlatego sos musztardowy można polecić każdemu, kto nie jest uczulony na jajka.

Sos musztardowy: na jaką okazję?

Sos musztardowy uświetni każdy obiad, czy to mięsny, czy wegetariańską sałatkę, sprawdzi się tez jako polewa do jajek na twardo, choćby na Wielkanoc.

Sos musztardowy: ile kalorii?

Sos musztardowy nie jest zbyt kaloryczny, choć opiera się na maśle i śmietanie. Oczywiście, nie należy jeść go łyżką jak zupę. Jako dodatek do mięsa czy sałatki z pewnością nie stanowi jednak zagrożenia dla osób na diecie.

Sos musztardowy: trudność

Sos musztardowy jest bardzo prosty do przygotowania, nawet jeśli zamierzamy nieco go skomplikować, dodając bulion warzywny. Żadna kuchenna alchemia nie jest potrzebna, nie ma też konieczności używania skomplikowanych kuchennych urządzeń.

Sos musztardowy: czas na przygotowanie

Sos musztardowy przygotowuje się bardzo szybko. Jeśli chcemy dodać do niego bulion, trzeba też wliczyć czas na jego przygotowanie. W wariancie najprostszym jednak (majonez zamiast startych żółtek) zrobienie sosu musztardowego zajmuje dosłownie kilka minut.

Sos musztardowy: składniki (na ok. 4 porcje)

  • Musztarda – 1 duża łyżka
  • Żółtka – z 3 jajek
  • Masło – 3 łyżeczki
  • Ocet – 2 łyżeczki
  • Śmietanka 30% - ¼ szklanki
  • Sól – 1/3 łyżeczki

Sos musztardowy: składniki opcjonalne

  • Bulion warzywny – ok. 0,5 l
  • Mąka – 2 łyżki
  • Sok z cytryny – 2 łyżki
  • Miód – 3 łyżki
  • Majonez – 3 łyżki
  • Włoszczyzna, przyprawy i zioła do bulionu – wedle uznania

Sos musztardowy: potrzebne przybory

Do zrobienia sosu musztardowego potrzebujemy tylko miski i rózgi do ubicia jajek. Jeśli chcemy zrobić sos na ciepło, przyda się też garnek.

Sos musztardowy: ucieranie żółtek

Pierwszym krokiem w przygotowaniu sosu musztardowego jest utarcie żółtek z masłem i musztardą. To właśnie musztarda i zawarta w niej gorczyca stanowią podstawowy składnik, który nadaje charakterystyczny smak polewie. Musztarda do sosu musztardowego powinna być pikantna i mieć gładką konsystencję. Najlepiej, by zwierała głównie gorczycę i ocet, ewentualnie chrzan, należy jednak unikać produktów napakowanych przyprawami (i konserwantami). To od jakości musztardy zależy w dużej mierze to, jak ostatecznie smakować będzie nas sos musztardowy, dlatego warto poczytać etykiety i wybrać jak najlepsza bazę dla naszego sosu.

Najlepiej utrzeć żółtka za pomocą specjalnej rózgi kuchennej, choć można też użyć miksera albo wszystko zblendować na jednolitą masę w ręcznym blenderze z wysokim kielichem.

Sos musztardowy: dodajemy składniki

Gdy żółtka już są utarte, możemy dodać do sosu śmietankę, ocet i sów, oraz – ewentualnie – inne dodatki, na jakie mamy ochotę.

I oto sos musztardowy jej już gotowy!

Sos musztardowy: podanie

Sos musztardowy podaje się najczęściej na zimno, nie wymaga gotowania na żadnym etapie przygotowań.

Sos musztardowy to oczywiście nie jest danie samo w sobie, tylko dodatek do innych dań. Świetnie komponuje się z mięsem (zwłaszcza grillowanym), rybami i warzywami. Można też położyć go na jajka i dodać do sałatek.

Sos musztardowy: urozmaicenia

Sos musztardowy z przeznaczeniem na dodatek do potraw mięsnych można podgrzać w garnku z dodatkiem mąki, bulionu warzywnego i posiekanej drobno natki pietruszki. By przygotować bulion, zagotuj ok. 0,5 l wody, dodaj warzywa (włoszczyzna, cebula natka pietruszki), przyprawy (sól, pieprz), i zioła (np. angielskie). Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj, aż warzywa zmiękną. Odcedź bulion i gotowe! Możesz dodać go do sosu musztardowego. Jeśli nie masz czasu na gotowanie bulionu, możesz po prostu rozpuścić w wodzie bulion warzywny z kostki.

Wariant miodowy sosu musztardowego polega na zmieszaniu 3 łyżek miodu i 4 łyżek ostrej musztardy, z dodatkiem 2 łyżek oliwy i 2 łyżek soku z cytryny. Taki sos ma łagodny smak i świetnie nadaje się do sałatek, na kanapki i właściwie do wszystkich mięs. Ważne, by słodycz miodu odpowiednio zrównoważyć pikantną goryczką musztardy.

Sos musztardowy: porady i wskazówki

Wersja błyskawiczna sosu musztardowego polega na tym, że zamiast ucierać żółtka, dodaje się po prostu trzy łyżki majonezu i rezygnuje z masła.

Następny artykuł