Sos musztardowy: pikantny smakołyk

Sos musztardowy: prosty przepis na każdą okazję
Sos musztardowy pasuje niemal do wszystkiego – do mięs, ryb, warzyw, jajek, na zimno i na ciepło. Tym bardziej, że łatwo modyfikować przepis i dopasowywać go do własnych potrzeb. A skoro zbliża się sezon grillowy, nie ma na co czekać. Pora brać się za gotowanie i eksperymentowanie, by zdążyć stworzyć idealny sos musztardowy przed najbliższym rodzinnym lub sąsiedzkim barbecue.
Poniżej podajemy gotowy, klasyczny przepis na sos musztardowy, do przygotowania w dosłownie kilka minut.
Sos musztardowy: dla kogo?
Sos musztardowy jest tak prosty w przygotowaniu, że każdy może zmodyfikować przepis i dopasować smak do swojego gustu. Dlatego sos musztardowy można polecić każdemu, kto nie jest uczulony na jajka.
Sos musztardowy: na jaką okazję?
Sos musztardowy uświetni każdy obiad, czy to mięsny, czy wegetariańską sałatkę, sprawdzi się tez jako polewa do jajek na twardo, choćby na Wielkanoc.
Sos musztardowy: ile kalorii?
Sos musztardowy nie jest zbyt kaloryczny, choć opiera się na maśle i śmietanie. Oczywiście, nie należy jeść go łyżką jak zupę. Jako dodatek do mięsa czy sałatki z pewnością nie stanowi jednak zagrożenia dla osób na diecie.



































