Smakosze.pl Przepisy Sos paprykowy, przepis na słoiczki na cały rok
pixabay.com

Sos paprykowy, przepis na słoiczki na cały rok

25 marca 2022

Sos paprykowy

Sos z pieczonej czerwonej papryki i pomidorów lub bakłażanów - wszechstronny sos, który jest prosty w wykonaniu, bardzo aromatyczny i może być stosowany do makaronu, pizzy lub wszędzie tam, gdzie potrzebny jest sos pomidorowy lub paprykowy.

Powolne pieczenie warzyw naprawdę wydobywa ich smak.Twoja kuchnia będzie pachnieć cudownie podczas gotowania.

Zioła do sosu paprykowego

Zioła zaproponowane w przepisie, to tylko wskazówka. Możesz dodać swoje ulubione suszone, lub świeże przyprawy. Połączenie bazylii i pomidorów jest perfekcyjne, więc nie pomijaj go, ale poza tym możesz zaszaleć.

Ajwar - sos paprykowy z bakłażanem

Na bazie sosu paprykowego możesz przygotować też ajwar, sos szalenie popularny na Bałkanach - używany w Serbii, Chorwacji, Rumunii czy Macedonii. Ajvar to mieszanka świeżej czerwonej papryki i bakłażana (wzbogacona czosnkiem, ziołami, octem). Piękno tego dania polega na tym, że jest ono tak wszechstronne, że można nim delektować się podczas wielu posiłków, takich jak makarony, dania mięsne, a nawet jako przekąska do świeżego pieczywa.

Ajwar możesz go zmiksować na gładką masę lub lekko zblendować, tak by były wyczuwalne kawałki warzyw, w zależności od preferencji. Jego lekko wędzony aromat świetnie komponuje się z grillowanymi lub pieczonymi mięsami, zwłaszcza jagnięciną.

Poniżej 2 przepisy: na sos paprykowy z pieczonych warzyw - papryk i pomidorów, oraz na ajwar - bałkański klasyk.

Przepis na sos paprykowy z pieczonych pomidorów i czerwonych papryk

Składniki:

10 dojrzałych pomidorów2 czerwone papryki1/3 szklanki oliwy z oliwek1/2 łyżeczki suszonego oregano1/2 łyżeczki suszonego tymianku1/2 łyżeczki rozmarynu10 listków świeżej bazylii5 całych ząbków czosnkuSól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 140 stopni C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, aby warzywa nie przywarły do blachy.Umyj, osusz i pokrój pomidory na połówki. Paprykę umyj, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne.Do miski dodaj oliwę, suszone zioła, grubo posiekaną bazylię, czosnek oraz sól i pieprz. W mieszance obtocz pomidory i paprykę (najlepiej zrób to rękoma, żeby warzywa się nie rozpadły).Umieść pomidory i paprykę na blasze do pieczenia skórką do dołu. Dodaj ząbki czosnku między pomidory i paprykę, a pozostałą bazylię nałóż na pomidory i paprykę. Wylej resztki oliwy z przyprawami z miski na pomidory i paprykę. Umieść blachę w górnej części piekarnika i piecz przez 2,5 godziny.Po upieczeniu pozostaw pomidory i paprykę do ostygnięcia przez co najmniej 10 minut.Przenieś zawartość blachy do robota kuchennego i miksuj do uzyskania pożądanej konsystencji. Dopraw solą, pieprzem i swoimi ulubionymi przyprawami.W razie potrzeby podgrzej przed podaniem.

Sos paprykowy możesz przechowywać do 4 dni w lodówce, lub mrozić przez 3 miesiące.

Przepis na ajwar - sos paprykowo-bakłażanowy

Składniki:

4 średniej wielkości czerwone papryki2 średniej wielkości bakłażanyOliwa z oliwek, około 1/3 szklanki2 ząbki czosnku, rozgniecione2 łyżeczki białego octuSól i pieprz

Sposób przygotowania:

Tradycyjnie warzywa do ajwaru przygotowuje się na grillu, ale żeby danie było bardziej uniwersalne, w tym przepisie warzywa pieczone są w piekarniku.

Rozgrzej piekarnik do 240 ° C . Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Zapobiegnie to przywieraniu warzyw.Bakłażany pokrój na duże kawałki i ułóż na blasze do pieczenia. Przekrój czerwoną paprykę na połówki, usuń nasiona i ułóż na blasze obok bakłażana.Piecz w piekarniku przez około pół godziny, aż skórka na warzywach stanie się przypalona, a miejscami czarna.Wyjmij bakłażana i paprykę z piekarnika i włóż do dużej miski. Przykryj szczelnie miskę folią spożywczą i odstaw na około 20 minut.Po ostygnięciu zdejmij skórkę z bakłażana i obierz paprykę, skórki możesz wyrzucić.Przełóż paprykę i bakłażana do misy robota kuchennego, dodaj czosnek, oliwę, sól, pieprz i ocet. Miksuj zawartość, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.Weź średniej wielkości rondel i przełóż na nią masę paprykowo-bakłażanową. Na małym ogniu smaż zawartość przez około pół godziny, aż sos zgęstnieje.Zdejmij z ognia, ostudź i dopraw solą i pieprzem, wedle uznania.

Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Woszczyńska

Redaktor Katarzyna Woszczyńska

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy