Sos z jogurtu naturalnego do makaronu. Niezawodna receptura
Lekki, świeży, aromatyczny- taki właśnie jest makaron podany z sosem jogurtowym. Jogurt, oliwa z oliwek, czosnek i natka pietruszki to pyszne połączenie, którego musisz spróbować. Poznaj przepis na sos z jogurtu naturalnego do makaronu, czyli proste i szybkie danie.
Makaron z sosem jogurtowym to błyskawiczny posiłek, idealny na pożywny i lekki lunch, obiad i kolację. Sos z dodatkiem czosnku, pietruszki i oliwy jest bardzo aromatyczny, świeży, a sam makaron z jogurtem bardzo pożywny.
Do sosu z jogurtu najlepiej będzie pasować makaron do spaghetti . Długie, cienkie nitki świetnie łączą się z każdym sosem, sprawiając, że danie będzie genialne w smaku. Makaronem o podobnych właściwościach jest jest penne, czyli klasyczne, włoskie rurki.
Sos jogurtowy do makaronu możesz wzbogacić nie tylko pietruszką. Dodaj do niego rukolę, liście szpinaku, czarne oliwki lub pomidory suszone. Delikatny sos jogurtowy świetnie łączy się z delikatnymi, ale i aromatycznymi dodatkami, nadając całemu daniu wyjątkowego smaku.
Makaron świetnie łączy się również z sosami warzywnymi- tu poznasz przepis na wyśmienity sos paprykowy do słoików , idealny na szybki obiad lub kolację.
Przepis na sos z jogurtu naturalnego do makaronu
Składniki na 2 porcje:
-
5 łyżek jogurtu naturalnego
-
2 ząbki czosnku
-
łyżka oliwy
-
sól, pieprz
-
posiekana natka pietruszki
Dodatkowo:
-
ulubiony makaron
Jak zrobić sos z jogurtu naturalnego do makaronu?
Na początku ugotuj makaron według instrukcji, odcedź go i odstaw.
Przygotuj sos: posiekany czosnek zeszklij na oliwie, wyłącz gaz. Jogurt wymieszaj z pieprzem, solą, posiekaną natką pietruszki, następnie wlej na patelnię i dokładnie wymieszaj.
Źródło zdjęcia: canva/ margouillatphotos Gotowym sosem polej ugotowany makaron. Smacznego.