Smakosze.pl Przepisy Spaghetti puttanesca z tuńczykiem – danie z charakterem
pexels.com

Spaghetti puttanesca z tuńczykiem – danie z charakterem

25 marca 2022

Historia pełna smaku

Spaghetti puttanesca – lub spaghetti alla puttanesca – to danie, które powstało w słonecznym Neapolu w połowie XX wieku. Jak wiele włoskich potraw, ma swoją historię, która dodatkowo nadaje jej smakowitości!

Pierwsze przepisy, które przypominają współczesną puttanescę, pojawiały się we włoskich książkach kucharskich już w XIX wieku, lecz dopiero w latach 60-tych XX wieku literatura gastronomiczna opisała je pod obecną nazwą. To właśnie wtedy ów sos stał się popularny. Choć, co ciekawe, w jednej z najlepiej znanych książek kucharskich - Cucchiaio d’argento (tłum. Srebrna łyżka), którą wydano we Włoszech w 1971 roku – nie ma wzmianki o przepisie do potrawy nazywanej puttanesca. Są za to dwa, które niezwykle przypominają to dane – jedno zawiera anchois i duże ilości oregano (jest to neapolitańska pasta nazwana spaghetti alla partenopea), a drugie ma w swoim składzie dodatkowo zieloną paprykę (to zaś nazwano spaghetti alla siciliana).

Co ciekawe, jest też inna odmiana potrawy, która jest bardzo podobna - ta zaś była popularna w Palermo – i obejmuje oliwki, anchois oraz… rodzynki!

Spaghetti puttanesca – danie z charakterem

Cóż, jest jeszcze inna teoria związana z powstaniem tego dania – jako że „puttana” oznacza po włoski (delikatnie mówiąc) prostytutkę, niektórzy uważają, że przepis powstał w jednym z neapolitańskich domów publicznych. Co ciekawe, swoją kolorystyką miał przypominać wszystkie odcienie bielizny, jakie nosiły pracujące tam panie.

Historycy jedzenia dostrzegają też inne konotacje słowa „puttanesca” – są jednak mało apetyczna, więc może akurat te interpretacje warto pominąć… Warto, ponieważ nie ma co psuć sobie ochoty na to wyjątkowe danie – pyszne, aromatyczne, lekko słone, ostre i słodkie zarazem. Skąd taka wielość smaków? Jest to skutek połączenia soczystych pomidorów, oliwek dojrzewających w słońcu, wyrazistych kaparów, delikatnej oliwy z oliwek i ostrego czosnku – to właśnie te składniki stanowią podstawę typowego spaghetti puttanesca. Później popularność zdobyły też wersje z anchois oraz tuńczykiem – to właśnie na tej ostatniej się dzisiaj skupimy. Jak ją przygotować?

Spaghetti alla puttanesca – przepis

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti

  • 1 spora puszka tuńczyka w sosie własnym

  • 3 świeże pomidory bez skórki lub 1 puszka pomidorów

  • Około 40-50 g czarnych oliwek

  • 1-2 łyżki kaparów

  • 2 ząbki czosnku

  • Przyprawy: suszone oregano, suszona bazylia, ostra papryka w proszku i pieprz

  • Oliwa z oliwek

  • Parmezan do posypania

  • Liście świeżej bazylii do przystrojenia

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w kostkę, a oliwki i kapary przekrajamy na pół.

  2. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek. Następnie wrzucamy na nią cebulę i smażymy do zeszklenia, pod koniec dodając też czosnek, by i on się lekko zarumienił. Następnie dorzucamy do nich kapary i oliwki.

  3. Po kilku minutach dodajemy do tego tuńczyka oraz przyprawy (oregano, bazylię, odrobinę papryki i pieprz). Całość podsmażamy jeszcze przez około 5 minut – często mieszając.

  4. Dodajemy pomidory – jeśli używamy świeżych, wcześniej należy je wyszypułkować, zdjąć skórkę (po sparzeniu) i pokroić w mniejsze kawałki. Jeśli zaś dodajemy pomidory z puszki i są one w całości, już na patelni rozdrabniamy je na mniejsze części.

  5. Sos podgotowujemy na małym ogniu przez około 5-10 minut, aż pomidory nieco się rozpadną, a wszystkie aromaty będą miały szansę się „przegryźć”. Na koniec przykrywamy patelnię pokrywką i zdejmujemy z kuchenki.

  6. Przygotowujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu – ważne, aby był al dente, a nie rozgotowany.

  7. Gotowy makaron wyjmujemy z garnka szczypcami lub na sitko i dodajemy do sosu. Wszystko ze sobą mieszamy.

  8. Dani podajemy posypane parmezanem, a na wierzch układamy kilka liści świeżej bazylii. Buon Appetito!

Spaghetti puttanesca z tuńczykiem bez tajemnic

  • Dlaczego do spaghetti puttanesca z tuńczykiem nie dodajemy soli?

Owszem, można to zrobić, ale kapary, będące jednym z kluczowych składników dania, same w sobie są mocno słone. Lepiej więc unikać dodatkowego solenia, które jednak zbyt zdrowe nie jest.

  • Czy tylko makaron spaghetti ma sens?

Zdecydowanie nie, jak najbardziej możemy przygotować puttanescę ze swoją ulubioną pastą – penne, makaronem bucatini czy linguine. Choć, to trzeba przyznać, klasycznie danie bazuje na spaghetti.

  • Czy sos koniecznie trzeba od razy wymieszać z makaronem?

Oczywiście, że nie. Niektórzy preferują oddzielne nałożenie na talerz makaronu i sosu. Nie zmieni to smaku dania, lecz wymieszanie tych składników pomaga „przegryźć” się smakom i dzięki temu makaron jest bardziej nasączony aromatami sosu puttanesca. Najważniejsze jednak jest dopasowanie potrawy do siebie, a nie siebie do potrawy. Działaj więc w kuchni zgodnie z intuicją – ona czuje smak doskonale!

Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Miłkowska

Redaktor Katarzyna Miłkowska

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy