Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten mazurek musi się znaleźć na świątecznym stole. Polacy oszaleli na jego punkcie
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 07.04.2025 22:00

Ten mazurek musi się znaleźć na świątecznym stole. Polacy oszaleli na jego punkcie

ciasto mazurek
Fot. Canva

Słodycze i desery, które zawierają przymiotnik dubajski w nazwie, z miejsca stają się przysmakiem uwielbianym, a przez wielu nazywanym najlepszym. Podobnie jest w wypadku mazurka dubajskiego, na którego przepis prezentujemy. Tradycyjne, wielkanocne ciasto w odświeżonej wersji nie ma sobie równych. 

Mazurek inaczej

Wśród słodyczy hitem ostatnich miesięcy jest bez wątpienia czekolada dubajska. Ta bardzo słodka przekąska podbiła gusta Europejczyków, a na rynku pojawiły się nie tylko czekolady, ale też desery, które tymi słodyczami są inspirowane. Nic więc dziwnego, że nowym trendom uległ także mazurek, czyli tradycyjne wielkanocne ciasto

W tym roku orzechy muszą ustąpić miejsca pistacjom i zrobionemu z nich kremowi. To właśnie one znajdą się na powierzchni deseru. Wbrew pozorom przygotowanie ciasta nie jest trudne ani czasochłonne. Szczególnie jeżeli zrobisz je według przepisu, który znajduje się poniżej. Rodzina będzie tą nowinką cukierniczą zachwycona.

pisatcje.jpg
Fot. Canva
Ułóż kurczaka na kapuście i zalej tym sosem. Wychodzi niebo w gębie

Z czego robi się mazurek dubajski?

Mazurek może być nazywany dubajskim tylko wtedy, kiedy będzie składał się z pasty pistacjowej oraz z samych pistacji. Oprócz nich potrzebna będzie także mleczna czekolada, która będzie głównym dodatkiem polewy. Niezbędne są również składniki na ciasto. Musimy w tym miejscu zaznaczyć, że w oryginalnym przepisie występuje pasta tahini, która jest trudno dostępna. Na całe szczęście można zastąpić ją pastą sezamową. Tego składnika potrzeba tylko kilka gramów, więc różnica w smaku będzie praktycznie niezauważalna. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Poniżej umieściliśmy liczbę potrzebnych składników oraz ich proporcje. Sprawdź ją dokładnie, a żadnego potrzebnego produktu nie pominiesz. 

Składniki:

  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka masła + 20 g masła
  • ⅓ szklanki cukru pudru
  • 150 g gotowego ciasta filo
  • 200 g kremu pistacjowego
  • 20 g pasty sezamowej (lub tahini)
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 10 ml mleka
  • pistacje
  • szczypta soli
kruche ciasto.jpg
Fot. Canva

Mazurek dubajski – przepis

Przygotowania rozpocznij od zrobienia ciasta. Do miski przełóż schłodzone, pokrojone na kawałki masło. Wsyp mąkę, cukier puder oraz sól. Składniki zagnieć, aby powstało jednolite, gładkie ciasto. Przełóż je do woreczka lub zawiń w folię i schowaj do zamrażalnika na 15 minut.

W tym czasie przygotuj nadzienie. Ciasto filo pokrój na drobne i cienkie paski. Podsmaż je na patelni na rozpuszczonym maśle. Powinno być zarumienione i chrupiące, ale nie dopuszczaj do jego przypalenia. Przełóż je do miski wraz z kremem pistacjowym i pastą sezamową. Wymieszaj składniki. 

Wyciągnij ciasto z zamrażarki i rozwałkuj je na cienki placek. Wyklej nim spód okrągłej foremki. Pamiętaj, aby formę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód ciasta piecz w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez 25 minut. 

Kiedy przestygnie, wyłóż na nim masę pistacjową. W garnku rozpuść czekoladę. Wlej mleko i wymieszaj składniki. Kiedy się połączą, polewa jest gotowa. Rozprowadź ją po powierzchni, a na wierzchu rozsyp posiekane pistacje. Możesz go też udekorować w bardziej klasyczny sposób. Mazurka można kroić, po zastygnięciu polewy.

Polecamy także nasz najnowszy przepis na śniadanie na słodko oraz radzimy, jak przygotować sernik na święta, aby nie był suchy.

Projekt bez nazwy-2.jpg
Fot. Canva