Stek wołowy z pieprzem - rozpływa się w ustach
Stek z pieprzem - składniki
-
2 steki z polędwicy wołowej, około 2,5 - 3 cm grubości,
-
1/2 łyżeczki musztardy Dijon,
-
2 łyżki oleju roślinnego,
-
4 łyżki śmietanki kremowej 30% lub 36%,
-
sól morska,
-
4 łyżki brandy,
-
2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Przygotowanie steku z pieprzem
Podgrzej stek do temperatury pokojowej. Wytrzyj do sucha papierowymi ręcznikami i posmaruj pieprzem (nie dodawaj soli). Podgrzej grubą patelnię (np. żeliwną) na średnim ogniu. Wlej oliwę, a gdy oliwa będzie gorąca, dodaj stek.
Smaż steki na średnim ogniu przez 4-5 minut, aż się zrumienią i przewróć na drugą stronę, gdy będą wysmażone do ⅓ wysokości. Odwróć i smaż przez kolejne przez kolejne 4-5 minut.
Następnie połóż na rozgrzany talerz ( może być podgrzany na parze), posyp solą mięso i przykryj folią aluminiową.
Wlej brandy do patelni ze stekami i za pomocą szpatułki zeskrob resztki z dna i podgrzewaj przez około pół minuty, aż płyn zmniejszy się o połowę.
Wlej sok ze steku (przykryte steki, wypuszczą trochę soku) i dodaj śmietanę. Gdy sos zgęstnieje, zdejmij patelnię z ognia, dodaj musztardę Dijon i wlej do miski. W razie potrzeby dopraw odrobiną soli.