Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rodzina wciąż prosi o ten sernik z rosą. Smakuje lepiej niż z cukierni
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 08.04.2025 18:00

Rodzina wciąż prosi o ten sernik z rosą. Smakuje lepiej niż z cukierni

sernik z rosą
Fot. Shutterstock

Jeśli Wielkanoc, to wiosna, jeśli wiosna – to świeża trawa, a jeśli trawa – to rosa. Dlatego na święta pieczemy ten niezwykły sernik. Na półkruchym spodzie i pokryty pianą bezową z charakterystycznymi kropelkami, nie ma sobie równych.

Sernik z rosą

Zwarta, budyniowa masa serowa na spodzie z półkruchego ciasta to jednocześnie lekki i bardzo konkretny deser. Świetnie odnajduje się na podwieczorek w zwykłą niedzielę. Jednak na świątecznym stole na Wielkanoc jest dobrym, wyraźnym przerywnikiem w ciągu uczty, która przeważnie zaczyna się od śniadania, a kończy późnym popołudniem.

Dlatego warto przyłożyć się do takiego ciasta. Pomaga w tym przepis na sernik z rosą – nazwany tak ze względu na naturalną ozdobę, która pojawia się na jego powierzchni podczas pieczenia. Sernik jest łatwy w przygotowaniu, a wychodzi wilgotny i smaczny.

sernik jakiś

Zamówił schabowego w studenckim barze. Nie mógł uwierzyć, jak podano ziemniaki

Sernik na Wielkanoc

W naszym przepisie do sernika dodajemy osobno rozpuszczone masło. Należy jednak zwrócić uwagę na wiaderko sera, którego będziemy używać. Niektóre nakazują, by tego nie robić, bo ich produkt jest gotową mieszanką.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 300 g mąki
  • 300 g masła
  • 8 jajek
  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru pudru
  • 2 szklanki cukru do wypieków
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

jeszcze inny sernik

Sernik na półkruchym spodzie

6 jajek rozdzielamy na białka i żółtka. 200 g zimnego masła (prosto z lodówki) kroimy w kostkę. Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli i masło. 

Wyrabiamy wszystko na ciasto o konsystencji kruszonki. Dodajemy dwa żółtka. Zagniatamy szybko na gładkie ciasto, formujemy z niego kulkę i odkładamy do lodówki na 30 minut.

Forme ok. 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z folii, rozwałkowujemy i układamy z niego spód formy. Widelcem robimy w nim regularne nakłucia, całość wyrównujemy.

Spód wypiekamy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Po wyjęciu studzimy. Pozostałe masło rozpuszczamy i sprowadzamy do temperatury pokojowej.

jeszcze jeden sernik

Dwa całe jajka i cztery żółtka wlewamy do misy miksera. Dodajemy szklankę cukru, cukier waniliowy i małą szczyptę soli. Wszystko ubijamy na jasny, puszysty krem.

Mleko mieszamy w osobnym naczyniu z budyniem. Dodajemy masło i mieszamy do połączenia emulsji. Mleko wlewamy cienkim strumieniem do sera, ciągle miksując.

Masę serową łączymy z jajeczną, mieszając na wolnych obrotach. Wylewamy ją na wypieczony spód i wstawiamy na ok. 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni.

Po 30 minutach od wstawienia ciasta do piekarnika, pozostałe białka wlewamy do misy miksera. Dodajemy szczyptę soli drugą szklankę cukru, dosypując partiami i ciągle miksując. Wyrabiamy przez 10-15 minut, na sztywną pianę.

Masę z białek wylewamy na ciasto. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 10-15 minut. Od razu wyjmujemy z piekarnika, by podczas studzenia pokryło się rosą.

Wypróbuj też przepisy na pieczone placki z jabłkami i jajka faszerowane.

jakiś inny sernik