Stek z sosem béarnaise i szparagami
Stek z sosem béarnaise i szparagami - składniki
-
500 g polędwicy wołowej,
-
8 zielonych, świeżych szparagów,
-
sól, świeżo mielony pieprz.
Sos béarnaise:
-
2 łyżki octu winnego,
-
80 ml białego wina,
-
50 g masła,
-
5 ziaren czarnego pieprzu,
-
1/2 cebulki szalotki,
-
1/2 łyżki soku z cytryny,
-
garść świeżego estragonu,
-
łyżeczka suszonego estragonu,
-
2 żółtka (ciepłe, nie z lodówki),
-
duża szczypta soli.
undefined
Stek z sosem béarnaise i szparagami - sposób przygotowania
Sos béarnaise
Wino, ocet, szalotkę pokrojoną w kostkę, ziarna pieprzu, łodygi estragonu bez liści (liście zachować na później) i suszony estragon wkładamy do garnka i podgrzewamy przez ok. 8 minut, aż całość zredukuje się do około 4 łyżek wywaru.
Wywar odcedzamy na sitku. Masło roztapiamy i podgrzewamy, aż będzie gorące, klarujemy, usuwając pianę.
Ogrzane do temperatury pokojowej żółtka ubijamy na pianę, dodajemy sok z cytryny i sól. Wciąż ubijając, dodajemy stopniowo gorące masło i odcedzony wywar. Mieszamy z listkami świeżego estragonu.
Steki
Mięso kroimy na około 3 cm plastry i zostawiamy w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury na funkcji grilla. Steki wykładamy na kratkę i umieszczamy na górnej półce piekarnika. Poniżej warto włożyć blachę, na którą będzie ściekać tłuszcz, aby uniknąć zabrudzenia piekarnika. Pieczemy po ok. 4 minuty z każdej strony.
Wyjęte z piekarnika steki przykrywamy folią aluminiową na około 5 minut.
Szparagi myjemy pod bieżącą wodą, pozbywamy się jasnych końcówek łodyg. Zielone łodygi gotujemy w koszyczku na parze, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 5 minut, licząc od czasu zagotowania wody.