Sundae - lodowy deser z malinami i polewą piankową
Sundae - składniki potrzebne do wykonania deseru
1 szklanka malin,
4 gałki lodów,
8 łyżek likieru kokosowego lub cytrynowego.
Polewa czekoladowa z marshmallows:
1 szklanka pianek marshmallows,
50 g posiekanej gorzkiej czekolady,
1/2 szklanki śmietanki kremówki.
Sundae - sposób przygotowania
Na dno szklanek wykładamy maliny, skrapiamy likierem i rozgniatamy.
W rondelku przygotowujemy polewę: podgrzewamy śmietankę, a gdy będzie gorąca odstawiamy z ognia, dodajemy pianki marshmallows i posiekaną czekoladę. Cały czas mieszamy do momentu roztopienia się składników i uzyskania gładkiej masy.
Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta, możesz dodać nieco więcej śmietanki lub mleka. Jeśli nastąpią trudności z rozpuszczeniem składników, podgrzej przez chwilę jeszcze raz składniki.
Gdy polewa będzie już gotowa wykładamy przygotowane lody na maliny, polewamy polewą i podajemy.