Surówka z kapusty pekińskiej, z porem i pomelo (lub pomarańczą)
pixabay.com

Surówka z kapusty pekińskiej, z porem i pomelo

Surówka z kapusty pekińskiej, z porem i pomelo (lub pomarańczą) to lekka, soczysta i orzeźwiająca wegetariańska surówka do podania jako przystawka na obiad. Dodatkowo można dodać jogurt naturalny lub grecki. Jak przygotować surówkę z kapusty pekińskiej, z porem i pomelo (lub pomarańczą)?

Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej, z porem i pomelo (lub pomarańczą)

  • 1/2 małej kapusty pekińskiej,
  • sól i pieprz,
  • 1/2 małego pora,
  • 200 g jogurtu greckiego,
  • 1/2 pomelo lub 2 pomarańcze,
  • opcjonalnie: szczypta cynamonu i kilka liści bazylii.

Przygotowanie surówki z kapusty pekińskiej, z porem i pomelo (lub pomarańczą)

Pora umyj dokładnie pod bieżącą wodą i pokrój w cienkie plasterki. Lekko posyp solą, wymieszaj i umieść w dużej misce.

Opłucz i osusz kapustę pekińską. Pokrój drobno na desce (najpierw potnij na 3 części wzdłuż, a następnie poprzecznie w paski). Przełóż do miski razem z porami.

Obierz pomelo lub pomarańczę, następnie pokrój w cienkie plasterki i usuń miąższ z błonek. Rozdrobnij na małe kawałki i dodaj do miski z sokiem.

Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą, dodaj jogurt grecki i dobrze wymieszaj. Możesz także dodać szczyptę cynamonu i kilka posiekanych liści bazylii.

Następny artykuł