Świąteczne aromatyczne ciasto marchewkowe
Jakie są właściwości marchewki?
Marchew to warzywo, którego właściwości lecznicze i wartości odżywcze opierają się na zawartych w niej witaminach, minerałach i przeciwutleniaczach.Wśród tych ostatnich najważniejszy jest β-karoten, który nie tylko wzmacnia opaleniznę, ale także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność oraz zapobiega rozwojowi raka i miażdżycy.
Marchew jest również stosowana pomocniczo w zwalczaniu pasożytów w organizmie oraz u osób starszych. Jako środek dietetyczny może poprawić perystaltykę jelit i wzmocnić odporność. Za sprawą swoich właściwości może być również stosowana jako środek leczniczy podczas leczenia zaburzeń trawienia u niemowląt.
Składniki na świąteczne ciasto marchewkowe
Składniki do przygotowania masy na ciasto marchewkowe:
200 g marchewki,
2 jajka,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
150 ml oleju roślinnego,
200 g cukru,
50 g orzechów włoskich lub pekan,
200 g mąki,
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1 pomarańcza,
2 łyżeczki przyprawy piernikowej,
50 g wiórków kokosowych.
Składniki do przygotowania polewy i dekoracji na cieście:
2 łyżki soku z cytryny,
1/4 szklanki cukru pudru,
250 g sera mascarpone.
Świąteczne ciasto marchewkowe - przygotowanie
Przygotowanie masy na ciasto marchewkowe:
Jajka pozostaw w miejscu, w którym osiągną temperaturę pokojową. Ubijaj je, aby podwoiły objętość, następnie stopniowo dodawaj po łyżce cukru, ciągle mieszając, łącznie przez około 10 minut.
Wciąż ubijając masę mikserem z dużą prędkością, dodaj ciągły i cienki strumień oleju (można go wcześniej delikatnie podgrzać).
Dodaj obrane i posiekane marchewki, posiekaną skórkę pomarańczy, posiekane orzechy, płatki kokosowe, a następnie wszystko delikatnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza.
W innej misce przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawy do piernika oraz szczyptę soli i dobrze wymieszaj. Dodaj marchewki do miski, a następnie delikatnie wymieszaj wszystkie składniki łyżką.
Ciasto przełóż do wcześniej wyłożonej papierem formy do pieczenia o średnicy od 22 do 24 cm. Piecz przez 1 godzinę (lub do suchego patyczka).
Sposób przygotowania polewy i dekoracji do ciasta marchewkowego
Do miseczki włóż serek mascarpone, cukier puder, sok z cytryny, szczyptę soli i mieszaj przez około 2 minuty, aż krem zwiększy swoją objętość.
Schłodzone ciasto przekroić poziomo na pół. Na spodzie wylej 1/2 polewy, przykryj drugą częścią ciasta i rozprowadź resztę.
Posyp okruchami kokosa, udekoruj orzechami i morelami, a na koniec posyp cynamonem.