Świąteczne aromatyczne ciasto marchewkowe
pixabay.com

Świąteczne aromatyczne ciasto marchewkowe

Świąteczne ciasto marchewkowe to pyszny wypiek z dodatkiem orzechów, kokosa i różnych dodatków, dzięki czemu staje się wyśmienitym deserem. Po wykonaniu ciasto jest wilgotne i w smaku zachowuje obłędny aromat marchewki. Jak przygotować świąteczne ciasto marchewkowe?

Jakie są właściwości marchewki?

Marchew to warzywo, którego właściwości lecznicze i wartości odżywcze opierają się na zawartych w niej witaminach, minerałach i przeciwutleniaczach.Wśród tych ostatnich najważniejszy jest β-karoten, który nie tylko wzmacnia opaleniznę, ale także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność oraz zapobiega rozwojowi raka i miażdżycy.


Marchew jest również stosowana pomocniczo w zwalczaniu pasożytów w organizmie oraz u osób starszych. Jako środek dietetyczny może poprawić perystaltykę jelit i wzmocnić odporność. Za sprawą swoich właściwości może być również stosowana jako środek leczniczy podczas leczenia zaburzeń trawienia u niemowląt.


Składniki na świąteczne ciasto marchewkowe

Składniki do przygotowania masy na ciasto marchewkowe:

  • 200 g marchewki,
  • 2 jajka,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150 ml oleju roślinnego,
  • 200 g cukru,
  • 50 g orzechów włoskich lub pekan,
  • 200 g mąki,
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 pomarańcza,
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej,
  • 50 g wiórków kokosowych.

Składniki do przygotowania polewy i dekoracji na cieście:

  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1/4 szklanki cukru pudru,
  • 250 g sera mascarpone.


Świąteczne ciasto marchewkowe - przygotowanie

Przygotowanie masy na ciasto marchewkowe:


Jajka pozostaw w miejscu, w którym osiągną temperaturę pokojową. Ubijaj je, aby podwoiły objętość, następnie stopniowo dodawaj po łyżce cukru, ciągle mieszając, łącznie przez około 10 minut.


Wciąż ubijając masę mikserem z dużą prędkością, dodaj ciągły i cienki strumień oleju (można go wcześniej delikatnie podgrzać).


Dodaj obrane i posiekane marchewki, posiekaną skórkę pomarańczy, posiekane orzechy, płatki kokosowe, a następnie wszystko delikatnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza.


W innej misce przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawy do piernika oraz szczyptę soli i dobrze wymieszaj. Dodaj marchewki do miski, a następnie delikatnie wymieszaj wszystkie składniki łyżką.


Ciasto przełóż do wcześniej wyłożonej papierem formy do pieczenia o średnicy od 22 do 24 cm. Piecz przez 1 godzinę (lub do suchego patyczka).


Sposób przygotowania polewy i dekoracji do ciasta marchewkowego

Do miseczki włóż serek mascarpone, cukier puder, sok z cytryny, szczyptę soli i mieszaj przez około 2 minuty, aż krem ​​zwiększy swoją objętość.


Schłodzone ciasto przekroić poziomo na pół. Na spodzie wylej 1/2 polewy, przykryj drugą częścią ciasta i rozprowadź resztę.


Posyp okruchami kokosa, udekoruj orzechami i morelami, a na koniec posyp cynamonem.

Następny artykuł