Smakosze.pl
Burrito

Canva.com

Sycące burrito - genialny przepis na obiad w stylu meksykańskim

28 Marca 2021

Autor tekstu:

Agata Kaszuba

Udostępnij:

Kuchnia Tex-Mex, to połączenie tradycji kulinarnej Teksasu i Meksyku. Nazwa wzięła się od skrótu linii kolejowej Texas Mexican Railway, która funkcjonowała w XIX wieku. Tak naprawdę dopiero od paru lat kuchnia ta uznawana jest za pełnowartoś

Burrito ma swoje korzenie w Meksyku, a Amerykanie przejęli je i dostosowali do swojej kuchni. W wersji podstawowej, ta potrawa to mielona lub szarpana wołowina z dodatkiem ryżu meksykańskiego i czerwonej fasoli – wszystko to, jest zawinięte w pszenną tortillę, która wcześniej została lekko zgrillowana, aby stała się bardziej elastyczna. W Stanach Zjednoczonych bardziej popularna jest wersja bogatsza w składniki. Mamy tutaj oprócz mięsa i ryżu, również inne odmiany fasoli, takie jak fasola biała i łaciata. W środku placka możemy znaleźć także różne mieszanki serów i sosów.

Historia o powstaniu burrito

Istnieje historia o powstaniu tej potrawy. Według doniesień burrito powstało w czasie rewolucji meksykańskiej, czyli w latach 1910-1921, w małym miasteczku Bella Vista. Człowiek imieniem Juan Mendez sprzedawał tacos na ulicy. Swój stragan transportował z pomocą osiołka. Jednak długa droga wpływała niekorzystnie na jedzenie, które bardzo szybko stygło, przez co interes szedł źle. Dlatego Juan wpadł na pomysł, aby taco, zawijać w pszenną tortillę, która znakomicie utrzymuje ciepło. Taka wersja podbiła serca mieszkańców miasteczka. Informacje o nowej potrawie rozeszły się po całym Meksyku i Juan stał się bardzo bogaty. Sama nazwa tego dania, to w dosłownym tłumaczeniu „osiołek”, ponieważ ludzie zaczęli pytać, gdzie mogą dostać jedzenie sprzedawane z burro, czyli z osła. Dzisiaj miejscowość ta, jest turystyczna atrakcją i restauracje oraz bary z burrito można spotkać praktycznie na każdym roku.

Co ciekawe, w północnej części Meksyku, burrito można jeść jako posiłek na śniadanie, obiad i kolację. A pomimo tego, że danie to kojarzy się reszcie świata właśnie z tym krajem, to jednak mieszkańcy południowej części państwa, nie są zbyt wielkimi fanami burrito, a już szczególnie nie akceptują jego amerykańskiej wersji. Ze względu na na zainteresowanie i oczekiwania turystów, zaczęto otwierać różne punkty sprzedające mięso zawinięte w tortillę, jednak ciężko doszukać się w nich rdzennych mieszkańców.

Przepis na burrito

Do wykonania podstawowej i tradycyjnej wersji tego dania, potrzebujesz:

500g mielonego mięsa wołowego250g ryżu1 puszka fasoli czerwonej1 puszka krojonych pomidorów1 papryka czerwona1 paprykas zielonakilka pszennych tortilli1 cebula czerwonaprzyprawa chillimajeranekoreganosól, pieprz

Przygotowania tej potrawy zacznij od ugotowania ryżu. Do wrzącej, osolonej wody wrzuć około 200-250g ryżu i gotuj przez 10-15 minut. Ryż powinien być lekko twardawy i sypiący się oraz przyjemny do jedzenia. Cebulę obierz i pokrój w drobna kostkę, gdy ta stanie się złocista, to pora dodać mięso wołowe. Przypraw je solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami.

Smaż, aż zmieni kolor na ciemny brązowy. Następnie dodaj pokrojone papryki, pomidory z puszki oraz fasolę. Produkty z puszki, najpierw odcedź z zalewy. Patelnię przykryj i duś wszystko na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie dodaj do farszu ostatni składnik, czyli ryż . Całość wymieszaj i pozwól, aby ryz wchłonął sos, który powstał w trakcie podsmażania pozostałych dodatków.

Tortille, które używasz do burrito, mogą być kupione w sklepie lub przygotowane w domu. Oczywiście te domowe są znacznie zdrowsze i smaczniejsze, jednak sklepowa wersja jest zdecydowanie szybsza i bardziej wygodna, jeśli zależy nam na przygotowaniu szybkiego obiadu lub kolacji. Zawiń farsz w pszenny placek, tak aby nie wypadł. Sposób zawinięcia, przypomina nasze krokiety. Tak uszykowane porcje burrito połóż na patelnię do grillowania lub użyj dużego tostera z grillowym wkładem. Przypiecz lekko, aby tortille się zarumieniły.

Odstaw chwilę do ostygnięcia i podawaj ciepłe, jednak nie gorące. Dzięki temu zabiegowi, farsz powinien trzymać się lepiej w tortilli i nie wypadać.

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >