Rewolucyjny przepis na szarlotkę bez pieczenia. Wszystkie składniki znajdziesz w swojej kuchni
Szarlotka uchodzi za wyjątkowo smakowitą propozycję deserową. Wyborny specjał na bazie jabłek niejednokrotnie wprawiał nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Tym razem przygotujemy szarlotkę bez pieczenia. Efekt jest obłędny.
Szarlotka bez pieczenia - niezawodny przepis
Nie da się ukryć, że szarlotka należy do specjałów, którym nie sposób się oprzeć. Jednak tym razem podejdziemy do niej w niekonwencjonalny sposób. Mało kto spodziewałby się, że szarlotkę można zrobić bez pieczenia.
Szarlotka w tej niecodziennej odsłonie przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Deser na długo pozostaje w pamięci i momentalnie znika z talerzyków. Prośby o dokładkę tego ciasta są normą.
Większość wielbicieli łakoci z pewnością będzie miała niezbędne składniki we własnej kuchni. Szarlotka bez pieczenia jest o wiele prostsza w przygotowania, niż mogłoby się wydawać. W jakie składniki musimy się zaopatrzyć?
-
0,5 kg jabłek
-
opakowanie herbatników
-
2 opakowania budyniu waniliowego
-
pół kostki masła
-
250 ml mleka
-
100 g cukru
-
odrobina cynamonu
Wyborna szarlotka zachwyci wszystkich domowników
Szarlotka bez pieczenia brzmi jak nieosiągalne marzenie. Jednak deser z łatwością wykonamy w domowych warunkach. na początku Obieramy jabłka i wycinamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy je w kostkę. Owoce umieszczamy w garnku.
Jabłka dusimy pod przykryciem przez 10 minut . Dodajemy do nich cynamon i cukier. Budyń waniliowy przygotowujemy zgodnie z opisem znajdującym się na opakowaniu. Herbatniki kruszymy i mieszamy z roztopionym masłem.
Tortownicę wyścielamy folią spożywczą . Układamy na niej warstwę masy z herbatników. Następnie przelewamy do tortownicy budyń. Musimy go starannie rozprowadzić. Wykładamy na nim pokrojone wcześniej jabłka.
Z wierzchu możemy wyłożyć jako posypkę pozostałe herbatniki rozrobione z masłem. Tak przygotowaną szarlotkę wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny . Po tym czasie nasze ciasto bez pieczenia będzie już gotowe. Zachwyt domowników jest gwarantowany.
Szarlotka w takim wydaniu może być wzbogacona również o inne składniki. Dobrze sprawdza się chociażby kasza manna. Przepis na deser warto wykorzystać w praktyce. Wielbiciele prostych łakoci będą mile zaskoczeni.
Źródło: Wapteka