Smakosze.pl Przepisy Rewolucyjny przepis na szarlotkę bez pieczenia. Wszystkie składniki znajdziesz w swojej kuchni
(Zdjęcie poglądowe) Pixabay / anialaurman

Rewolucyjny przepis na szarlotkę bez pieczenia. Wszystkie składniki znajdziesz w swojej kuchni

19 listopada 2020
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Szarlotka uchodzi za wyjątkowo smakowitą propozycję deserową. Wyborny specjał na bazie jabłek niejednokrotnie wprawiał nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Tym razem przygotujemy szarlotkę bez pieczenia. Efekt jest obłędny.

Szarlotka bez pieczenia - niezawodny przepis

Nie da się ukryć, że szarlotka należy do specjałów, którym nie sposób się oprzeć. Jednak tym razem podejdziemy do niej w niekonwencjonalny sposób. Mało kto spodziewałby się, że szarlotkę można zrobić bez pieczenia.

Szarlotka w tej niecodziennej odsłonie przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Deser na długo pozostaje w pamięci i momentalnie znika z talerzyków. Prośby o dokładkę tego ciasta są normą.

Większość wielbicieli łakoci z pewnością będzie miała niezbędne składniki we własnej kuchni. Szarlotka bez pieczenia jest o wiele prostsza w przygotowania, niż mogłoby się wydawać. W jakie składniki musimy się zaopatrzyć?

  • 0,5 kg jabłek

  • opakowanie herbatników

  • 2 opakowania budyniu waniliowego

  • pół kostki masła

  • 250 ml mleka

  • 100 g cukru

  • odrobina cynamonu

Wyborna szarlotka zachwyci wszystkich domowników

Szarlotka bez pieczenia brzmi jak nieosiągalne marzenie. Jednak deser z łatwością wykonamy w domowych warunkach. na początku Obieramy jabłka i wycinamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy je w kostkę. Owoce umieszczamy w garnku.

Jabłka dusimy pod przykryciem przez 10 minut . Dodajemy do nich cynamon i cukier. Budyń  waniliowy przygotowujemy zgodnie z opisem znajdującym się na opakowaniu. Herbatniki kruszymy i mieszamy z roztopionym masłem.

Tortownicę wyścielamy folią spożywczą . Układamy na niej warstwę masy z herbatników. Następnie przelewamy do tortownicy budyń. Musimy go starannie rozprowadzić. Wykładamy na nim pokrojone wcześniej jabłka.

Z wierzchu możemy wyłożyć jako posypkę pozostałe herbatniki rozrobione z masłem. Tak przygotowaną szarlotkę wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny . Po tym czasie nasze ciasto bez pieczenia będzie już gotowe. Zachwyt domowników jest gwarantowany.

Szarlotka w takim wydaniu może być wzbogacona również o inne składniki. Dobrze sprawdza się chociażby kasza manna. Przepis na deser warto wykorzystać w praktyce. Wielbiciele prostych łakoci będą mile zaskoczeni.

Źródło: Wapteka

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy