Smakosze.pl Przepisy Szarlotka z papierówek z korzenną nutą
pixabay.com

Szarlotka z papierówek z korzenną nutą

25 marca 2022
Autor tekstu: Strzemp Katarzyna

Szarlotka z papierówek z korzenną nutą

Papierówki, czyli domowa odmiana jabłoni

Jabłoń o nazwie oliwka żółta, czyli inaczej papierówka, to letnia odmiana jabłoni, którą od lat Polacy szczególnie lubią ze względu na jej wysoką odporność na choroby i charakterystyczny, kwaskowaty smak . Ma wysoką odporność na zimno, z tego względu może być uprawiana praktycznie w każdym miejscu w Polsce. Papierówki to przede wszystkim deserowe jabłka , ale z powodzeniem można je też wykorzystywać do przetworów i kompotów.

Owoce papierówki zwykle są średnie lub małe, o cienkiej, jasnozielonej skórce. Miąższ papierówek jest bardzo aromatyczny, kruchy i delikatny. Jabłka te nadają się jako nadzienie do ciast – popularnych szarlotek i jabłeczników. Jabłka te mają wiele wartości odżywczych: zawierają pektyny , cukier (fruktoza), sole mineralne (fosfor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo) i witaminy (z grupy B, C, E), a także beta karoten i białko, są również dobrym źródłem błonnika i co ważne – są niskokaloryczne .

Jaka jest różnica między szarlotką a jabłecznikiem?

Dla większości osób jabłecznik i szarlotka to po prostu ciasto z jabłkami. Nie da się ukryć, że te obydwa rodzaje deserów, mają jabłka jako bazowy produkt. Istnieje jednak subtelna różnica między szarlotką a jabłecznikiem . Szarlotka jest rodzajem ciasta na bazie kruchego lub półkruchego spodu, a jabłka muszą być duszone. Jabłecznik z kolei może mieć jako bazę ciasto drożdżowe, biszkoptowe albo francuskie, a użyte jabłka powinny być w surowej postaci. Szarlotkę można podawać głównie na zimno, a jabłecznik na ciepło lub na zimno.

Przepis na korzenną szarlotkę z papierówek

Wspaniale pachnący i jeszcze lepiej smakujący deser w postaci szarlotki z papierówek z mocną nutą cynamonu i przyprawy korzennej.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej

  • 250 g masła lub margaryny lub oleju kokosowego (zimnych)

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 80 g cukru brązowego

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 1 jajko

  • 1,5 kg jabłek papierówek

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • ½ łyżeczki przyprawy korzennej

  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie ciasta:

  • Dno tortownicy o średnicy minimum 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. W przypadku użycia papieru, zapiąć obręcz, wypuszczając brzegi papieru na zewnątrz

  • Przygotować kruche ciasto: do mąki dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Siekać składniki lub rozdrabniać dłońmi lub mieszadłem miksera na drobną kruszonkę.

  • Dodać jajko i połączyć składniki w jednolite ciasto. Wstawić do lodówki (lub od razu do zamrażarki, jeśli ciasto wyszło bardzo miękkie).

  • Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki i wymieszać z cynamonem i brązowym cukrem.

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Połowę ciasta podzielić na części i wyłożyć nimi spód oraz na wysokość 2-3 cm boków formy.

  • Dodać jabłka (można je z wierzchu posypać ok. 3 łyżkami cukru), a na nie zetrzeć drugą część ciasta (na tarce o dużych oczkach) lub wykleić ciasto nieregularnymi kawałkami, spłaszczając je w palcach.

  • Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 minut na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.

Podawać z kawą, ulubioną herbatą.

Obserwuj nas w
autor
Strzemp Katarzyna

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy