Smakosze.pl Przepisy Szwedzkie klopsiki, czyli kottbullar
pixabay.com

Szwedzkie klopsiki, czyli kottbullar

25 marca 2022
Autor tekstu: Karolina Błaszyk

Znane na całym świecie szwedzkie klopsiki czyli kottbullar to potrawa, której nikt się nie oprze. Przygotowanie jej zajmuje niewiele czasu, ale aby wyszła znakomita trzeba znać kilka jej sekretów.

Czemu kottbullar zawdzięczają swój smak?

O nim w dużej mierze decyduje przesmażona (nie surowa!) cebula, kwaśna śmietana oraz cukier. Spokojnie, ten ostatni składnik nie dodaje słodyczy, a jedynie uwydatnia aromat klopsików. Aby mięso było wyśmienite najpierw trzeba je wyrobić, a po uformowaniu podgotować. Kolejny krok to ich podsmażenie, a dopiero później dołożenie do aromatycznego sosu. Klopsiki warto przez chwilę pozostawić w sosie, aby smaki zdążyły się przegryźć.

Składniki na szwedzkie klopsiki:

  • 250 g mielonej wołowiny

  • 250 g mielonej wieprzowiny

  • 1 kajzerka lub 3/4 szklanki rozdrobnionego pszennego chleba

  • 60 ml mleka

  • 1 jajko

  • 1 mała cebula

  • 1 łyżka kwaśnej śmietany do zup i sosów

  • 1 łyżka oleju roślinnego

  • przyprawy: 1 łyżeczka cukru, sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

  • dodatkowo do smażenia: 4 łyżki oleju, 1 czubata łyżka masła.

Składniki na sos do klopsików:

  • 250 ml bulionu mięsnego

  • 30 ml kwaśnej śmietany do zup i sosów

  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej

  • przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz

  • dekoracja: posiekana natka pietruszki.

Sposób przygotowania klopsików szwedzkich:

Do przygotowania potrawy potrzebne będzie mięso mielone. Możesz kupić gotowe w sklepie lub zmielić kawałki mięsa w domu przy użyciu maszynki. Wystaw je wcześniej z lodówki, aby osiągnęło pokojową temperaturę (łatwiej będzie się z nim pracować i w efekcie klopsiki staną się puszyste).

Bułkę lub chleb rozdrobnij i umieść w miseczce. Zalej pieczywo mlekiem, odstaw na kilka minut, a gdy stanie się miękkie dokładnie odciśnij.

W osobnej misce rozkłóć jajko używając widelca lub rózgi.

Obierz i umyj cebulę, a następnie posiekaj ją na drobną kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij lekko posoloną cebulę. Po uzyskaniu złotego koloru zdejmij ją z ognia.

Do większej miski włóż mięso – w niej będziesz mieszać wszystkie składniki na klopsiki więc potrzebne będzie dość duże naczynie. Do mięsa dołóż przesmażoną cebulę (razem z oliwą, ponieważ w niej znajduje się teraz najwięcej smaku), odciśniętą bułkę, rozbełtane jajko, cukier oraz łyżkę kwaśnej śmietany. Wsyp także sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Wstępnie składniki wymieszaj łyżką, a następnie wyrób dłońmi na jednolitą masę.

Warto przez chwilę popracować z mięsem, aby nabrało powietrza. Wystarczy kilka minut, a klopsiki po usmażeniu będą bardziej puszyste i miękkie w środku.

W garnku zagotuj około 2 litry lekko posolonej wody.

Następnie zwilż dłonie zimną wodą i formuj z mięsa kulki o wielkości orzecha włoskiego. Obtaczaj je w dłoni, aby powstały zgrabne klopsiki.

Kuleczki wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez około 2-3 minuty, po czym wyjmij je na sito, aby odciekły.

Na patelni (może być ta, w której smażyła się cebula) rozgrzej 4 łyżki oleju i czubatą łyżkę masła. Dzięki takiemu połączeniu tłuszcz nie będzie się przypalał, ale będzie miał charakterystyczny posmak masła. Wrzuć klopsiki i smaż na średnim palniku przez około 5 minut, często poruszając patelnią, aby mięso zarumieniło się z każdej strony.

Po usmażeniu wyjmij klopsiki na ręcznik papierowy i zacznij przygotowywać sos.

Na tę samą, rozgrzaną patelnię wsyp czubatą łyżkę mąki (jeśli tłuszczu jest za mało to możesz dodać trochę masła) i smaż ją cały czas mieszając. Kiedy mąka będzie rumiana zdejmij patelnię z ognia i dodaj wolnym strumieniem zimny bulion. Mieszaj intensywnie przez cały czas, aby nie powstały grudki. Kiedy mąka połączy się z płynem umieść patelnię na średnim ogniu i gotuj przez około 2 minuty. Pamiętaj, aby cały czas mieszać.

Niewielką ilość sosu wlej do śmietanki i wymieszaj (zahartuj), a następnie przelej całość na patelnię. Połącz wszystkie składniki, przypraw sos solą i pieprzem, a następnie dołóż klopsiki.

Podgrzewaj danie na małym ogniu przez kilka minut, aby wszystko było gorące. Potrawę ozdób posiekaną natką pietruszki.

Tak przygotowane klopsiki szwedzkie z pysznym sosem podawaj z ziemniaczanym puree i bukietem surówek. Warto też wypróbować je z żurawiną lub borówkami, jeżeli lubisz mięso na słodko.

Obserwuj nas w
autor
Karolina Błaszyk

Redaktor Karolina Błaszyk

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy