Szybki bigos z jarmużu i chorizo
Bigos – tradycyjna polska potrawa
W dawnych czasach słowa bigos używano do określenia sposobu krojenia, a właściwie siekania, by jeszcze później oznaczać nim galaretę z siekanego mięsa. Sama potrawa miała swój początek w XV wieku, kiedy odkryła go gospodynią chcąca zużyć resztki pozostałe po świętach. Na to nałożyła się tradycja przyrządzania rozmaitych kiszonek, a w tym właśnie kapusty. Okazała się ona być doskonałym kompanem dla mięsa, którego nie spożyto. Ówcześnie mówiono o tzw. bigosie z wiwatem. Przygotowywano go w wielkim kotle. Nie byłoby to zaskakujące, gdyby nie fakt, że pokrywkę zalepiano ciastem. Pod wpływem ciśnienia wystrzelała ona z hukiem górę. Miało to oznaczać, że bigos jest już gotowy do spożycia.
Za dobry obyczaj szlachecki uznawano nawet zabieranie bigosu w odwiedzony do sąsiada. Nasi przodkowie w końcu lubili sobie dobrze zjeść. Dowodem na to jak ważny i popularny wśród nich był bigos, jest opis jego przygotowania znajdujący się w „Panu Tadeuszu”. W czasach, w których ta książka powstała wyróżniano kilka rodzajów bigosu. Były to:
- bigos litewski – z dodatkiem winnych i kwaśnych jabłek,
- bigos hultajski – składał się z bardzo dużej ilości mięsa i słoniny. Należał do jednego z najbardziej lubianych,
- bigos węgierski – odmiana z ostrą papryką i dużą ilością śmietany,
- bigos myśliwski – mający w składzie dziczyznę, a dokładnie sarninę bądź zająca, a także jagody jałowca.
Co ciekawe, sposób, w jaki przygotowywano bigos, różnił się od siebie w zależności od regionu. Niektórzy zagęszczali go chlebem razowym, inni dodawali buraczany kwas albo stosowali miks słodkiej i kwaśniej kapusty. Od początku jednak uważano, że im więcej razy podgrzewamy bigos, tym lepszy się staje.
Bigos z jarmużu i chorizo
W dzisiejszych czasach lubimy eksperymentować w kuchni, dlatego coraz częściej można spotkać oryginalne wersje bigosu. Współcześnie powstają bigosy wegetariańskie czy wegańskie, składające się z warzyw, strączków, rodzynek i grzybów, a także bigosy w wersji paleo, jak np. proponowany bigos z jarmużem i chorizo. Jest to danie jednogarnkowe, pożywne i idealnie nadające się do odgrzania następnego dnia. Kalorii wiele w nim nie ma, więc nada się dla osób na diecie. W zależności od upodobań można go dodatkowo doprawić lub dorzucić drobno pokrojoną marchewkę czy pietruszkę. Jeśli wolimy wegetariańską wersję, chorizo wystarczy zastąpić ciecierzycą i przyprawić wszystko wędzoną papryką. Chorizo można również zastąpić inną kiełbasą lub mięsem, jednak zalecamy użycie właśnie niego, ponieważ świetnie skomponuje się z jarmużem i nada intensywności potrawie. Z szybkim bigosem można eksperymentować do woli, ponieważ większość połączeń powinno dać zadowalający efekt. Poza tym wykonuje się go ekspresowo, wiec nie ma, co się martwić o stracony czas. Nie czekajcie i wykonajcie go jak najszybciej!
Składniki na 2 porcje
200 g jarmużu, pokrojonego i płukanego1 cebula cukrowa70 g kiełbaski hiszpańskiej (chorizo) pikantnej, paprykowej180 g pomidorów z puszki (obranych, pokrojonych)
Sposób przygotowania:
Od jarmużu odcinamy twarde łodyżki. Następnie zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej posiekany jarmuż. Gotujemy przez około 5 minut. Po tym czasie odcedzamy.
Cebulę obieramy i siekamy w małe kosteczki. Kiełbasę obieramy z zewnętrznej błonki i kroimy na małe plasterki. Cebulę wraz z chorizo wkładamy na dużą patelnię i smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Czekamy około 7 minut, aż cebula się zeszkli, a chorizo zarumieni. Wtedy dodajemy pomidory i mieszamy. Smażymy przez ok. 6 minut. Następnie na patelnie wykładamy jarmuż. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy przez 2-3 minuty. Na koniec doprawiamy zmielonym pieprzem i podajemy bigos.