Pudding chia
Canva.com - fascinadora

Szybki, lekki i niskokaloryczny deser - przepis na pudding chia

Nie każdy deser musi być ciężki i kaloryczny. Pudding chia doskonale sprawdzi się w słoneczne dni, kiedy mamy ochotę na coś lekkiego, a zarazem słodkiego. Taki deser bez obaw możesz podawać dzieciom i całej rodzinie. Zobacz, jak proste jest jego przygotowanie.

Idealny lekki deser, który jest alternatywą dla ciężkich, tłustych kremów. Pudding chia to jeden z nielicznych zdrowych deserów z dodatkiem owoców. Spróbuj przyrządzić ten delikatny deser i przekonaj się, że nie tylko tłuste kremy są smaczne.

Chia od Azteków

Nasiona chia są bardzo popularne w krajach Ameryki Południowej. Używali jej już starożytni Aztekowie, którzy uważali ją za jedne ze zdrowszych nasion, które przedłużają życie, a także powodują, że mózg pracuje lepiej. Nasiona chia bogate są również w błonnik dlatego często serwuje je się w różnego rodzaju dietach. My pokażemy ci jak przyrządzić zdrowy pudding chia z owocami.

Pudding chia, co do niego potrzebujesz?

Składniki na 2 porcje

3 łyżki nasion chia
300 ml mleka (może być zwykłe lub kokosowe, migdałowe, sojowe)

Dodatki

  • maliny
  • truskawki
  • mango
  • borówki

Przygotowanie puddingu chia

Nasiona chia zalać letnim mlekiem i dokładnie, energicznie wymieszać aby zniknęły ewentualne grudki. Deser wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. W trakcie pęcznienia nasion można kilka razy zamieszać pudding. Zgęstniały deser przełożyć do pucharków i dodać świeże owoce. Można podawać schłodzony lub w temperaturze pokojowej.

Następny artykuł