Smakosze.pl Przepisy Szybki mus z marakui - niewiarygodnie pyszny deser
canva/Flavia Novais

Szybki mus z marakui - niewiarygodnie pyszny deser

31 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Mus z marakui to pomysł na szybki i wyjątkowo smaczny deser dla całej rodziny. Słodki mus z mleka kokosowego i słodkiej śmietanki w połączeniu z słodko-kwaśnymi owocami skradnie Wasze serca już od pierwszego kęsa. Poznaj przepis na pyszny i szybki mus z marakui.

Sezon na owoce trwa od października do lutego, wtedy też kupimy najsmaczniejsze, dojrzałe owoce. Warto wykorzystać ten czas i przygotować wyśmienite desery, dżemy, marmolady i soki. Poza sezonem poratować możemy się gotową pulpą z marakui w puszce. Marakuja ma słodko-kwaśny smak i jest rewelacyjnym dodatkiem do lodów, gofrów i musów.

Marakuja to nie tylko wspaniały, egzotyczny smak. Regularne spożywanie owocu zmniejsza ciśnienie krwi, wzmacnia odporność, a także łagodzi kaszel, obawy astmy i pomaga zasnąć. Lecznicze działanie marakui od lat wykorzystywane jest w medycynie naturalnej oby Ameryk.

Mus z marakui to warstwowy, słodko-kwaśny deser, idealny do kawy lub herbaty zimowej. Słodki, pyszny mus na bazie mleka kokosowego, śmietany i wanilii rewelacyjnie łączy się z przetartymi, świeżymi owocami, dodając Ci energii i wprowadzając w doskonały nastrój.

Jeśli chcesz zrobić dżem z marakui- w tym artykule dowiesz się, jakich błędów unikać podczas robienia dżemów i marmolad. Na zimę zrób również wyśmienity, słodko-gorzką marmoladę z pomarańczy , która będzie idealnym dodatkiem do gofrów, deserów i pomysłem na słodkie śniadanie.

Przepis na szybki mus z marakui

Składniki na 4 porcje:

  • 4 owoce marakui

  • pół łyżeczki sproszkowanej wanilii

  • łyżka cukru pudru

  • 3/4 szklanki słodkiej, mocno schłodzonej śmietany

  • 100 ml schłodzonego mleka kokosowego

Jak zrobić szybki mus z marakui?

Z owoców wydrąż miąższ, całość przetrzyj przez sito, pestki zostaw, następnie całość dokładnie wymieszaj. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier puder, sproszkowaną wanilię i miksuj jeszcze chwilę.

Owoce marakui

Pod koniec ubijania dodaj mleko kokosowe, wymieszaj. Do małych filiżanek, kieliszków lub szklanych naczyń deserowych wlej przygotowany krem, na górę wylej przygotowany mus z marakui. Desery przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia pyszny mus będzie gotowy.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy