Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na tę wiosenną zupę mam jeszcze po babci. Smakuje mi 100 razy bardziej, niż szczawiowa
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 13.05.2024 14:03

Przepis na tę wiosenną zupę mam jeszcze po babci. Smakuje mi 100 razy bardziej, niż szczawiowa

zupa koperkowa
fot. youtube.com/cobyzjesc

Ta pełna aromatu zupa to prosta modyfikacja zwykłej jarzynowej. Jednak dzięki jednemu dodatkowi zmienia się w potrawę o bardzo wyjątkowym charakterze. Poznajcie zupę, która w moim domu bije szczawiową na głowę. 1 porcja nigdy nie wystarczy.

Zupa koperkowa

Koperek to mistrz drugiego planu wiosennych smaków. Kiedy zima odchodzi i zaczynają się ciepłe dni, kupujemy go w wielkich pękach i podajemy do warzyw w niezliczonych kombinacjach. Łączy je przeważnie jedno: zawsze koperek jest tylko przyprawą.

A gdyby tak zmienić zasady gry? W tej oszczędnej, ale sycącej zupie jarzynowej wykorzystujemy nawet, wzgardzane zazwyczaj, twarde gałązki koperku. Oczywiście smaku zupie nadają jednak miękkie listki o nie dającym się podrobić wiosennym smaku.

siekanie koperku
fot. youtube.com/cobyzjesc
Ścieram na tarce i dodaję do klusek leniwych. Nigdy nie jadłem nic pyszniejszego

Jarzynowa z koperkiem

Przygotowanie takiej zupy jest niezwykle proste. By osiągnąć pełnię smaku, dobrze jest użyć wywaru mięsnego, jak w przepisie z kanału Co by zjeść, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje. Można jednak użyć dowolnego bulionu, a nawet wywaru z kostki.

Składniki

  • 1 duży pęczek koperku (albo 2 średnie)
  • ¾ l bulionu drobiowego lub warzywnego (albo rosołu)
  • 3-4 ziemniaki
  • 2-3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 kawałek pora
  • 80 ml śmietany
  • Sól, pieprz, klarowane masło lub masło z odrobiną oleju

Koperek w roli głównej

Marchewkę kroimy w półplasterki, pietruszkę w drobną kostkę, a ziemniaki w kostkę typową do zupy, czyli 1,5-2 cm. W garnku rozgrzewamy masło klarowane. Jeśli go nie mamy – łyżkę masła wrzucamy na rozgrzany olej, dzięki czemu nie będzie się ono przypalać.

Na olej wrzucamy najpierw marchewkę i pietruszkę. Smażymy przez chwilę, by składniki zaczęły się robić miękkie. W międzyczasie kroimy w kostkę ziemniaki. Dodajemy je do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy nieco wody, by rozrzedzić zupę i gotujemy.

Duży pęczek koperku związujemy sznurkiem wędzarniczym i odkrawamy grubą część łodyg. Związane, wkładamy je do zupy, razem z kawałkiem pora. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości ziemniaków

W międzyczasie szatkujemy pozostałą część koperku. Kiedy ziemniaki będą miękkie, chochlą zupy zalewamy w miseczce śmietanę. Mieszamy na jednolitą masę i tak zahartowaną śmietanę dodajemy do zupy. 

Wyławiamy z niej łodygi kopru i pora. Dodajemy za to posiekany koperek, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez dwie minuty. Zupę podajemy posypaną świeżym koperkiem.

Wypróbuj też przepis na podkręcone w smaku leniwe kluski i sposób na przechowywanie masła, by było miękkie.

koperek w zupie
fot. youtube.com/cobyzjesc