Słodko–gorzka marmolada pomarańczowa
pixabay.com

Słodko–gorzka marmolada pomarańczowa

Wiele osób rezygnuje z samodzielnego robienia marmolad, konfitur czy dżemów na rzecz tych sklepowych. Wydaje im się to zbyt skomplikowaną i zapomnianą sztuką. Jest to jednak mylne wrażenie. Stworzenie takiego dodatku do dań jest w gruncie rzeczy prostym zadaniem. Poniższy przepis na aromatyczną marmoladę pomarańczową niewątpliwie wam to udowodni. Jej słodki, a zarazem gorzkawo–cytrusowy smak sprawi, że coraz chętniej będziecie wypełniać swoją spiżarkę kolejnymi słoiczkami własnych wyrobów!

Z czym jeść pomarańczową marmoladę?

Marmolada pomarańczowa sprawdzi się świetnie na kanapkach, naleśnikach, placuszkach, gofrach, a także jako składnik ciast czy ciasteczek. Wspaniale też uzupełni smak gorzkiej czekolady lub chrupiących croissantów. Dla wielu marmolada kojarzy się głównie z francuskim śniadaniem! Popularne jest też jej wykorzystanie w herbacie. Dodaje ona jej intensywnej słodkości. W okresie jesienno–zimowym można ją spotkać w grzanym winie lub w piwie. Marmoladę pomarańczową można nawet wykorzystać w formie dodatku do mięs. Zatem jej zastosowanie jest dość szerokie. Po jej wykonaniu nie trzeba się też martwić jej przechowywaniem. Zawekowaną marmoladę można trzymać w szczelnym słoiku przez bardzo długi czas. Spiżarki czy piwnice pełne domowych konfitur były kiedyś niezwykle popularne i spotykało się je, w co drugim domu. Obecnie coraz mniej osób tak robi, a większość zwyczajnie decyduje się na zakup gotowych produktów. Niestety, często są one pełne szkodliwych konserwantów i nie dorównują smakiem tym domowej roboty. Marmolada wykonana samodzielnie zdecydowanie bardziej przypadnie wam do gustu niż ta sklepowa i sprawi dużą satysfakcję. Polecamy jej wykonanie w zimę, ponieważ to wtedy pomarańcze są najtańsze, najbardziej soczyste, a jednocześnie pięknie pachną.

Przepis na marmoladę

Poniższy przepis jest prawdopodobnie najprostszym, jaki może być. Faktycznie, czas gotowania się marmolady jest dość długi, ale nie wymaga naszej aktywnej pracy. W międzyczasie możemy zająć się czymś innym i tylko co pewien moment zerkać czy nic się nie przypala. W efekcie otrzymamy kilka słoiczków cytrusowej marmolady. Będzie ona nie tylko pysznie smakować, ale również świetnie się prezentować dzięki swojemu intensywnemu kolorowi. Polecamy zatem podarowanie jednego czy dwóch słoiczków komuś bliskiemu. Wystarczy, że wlejemy marmoladę do ładnego i świeżego słoiczka, a potem owiniemy go np. kokardką lub nakleimy czy zawiesimy karteczkę z jakąś serdeczną wiadomością. Zapewniamy, że większość osób ucieszy się z takiego prezentu.

Składniki na ok. 6 słoiczków:

  • 1,5 kg pomarańczy
  • ½ kg cytryn lub limonek
  • 1,5 kg cukru
  • 2 litry wody
  • laska cynamonu (opcjonalnie)
  • 3 goździki (opcjonalnie)/

Sposób przygotowania:

Najpierw musimy dobrze umyć owoce. Do marmolady będziemy dodawać ich skórki. Następnie dokładnie je obieramy i wyciskamy ich miąższ do dużego garnka. Wyciśnięte owoce kroimy na kawałki i wraz ze skórkami wrzucamy do naczynia. Na tym etapie trzeba uważać na pestki. Najlepiej, żeby nie dostały się do naszego garnka, jednak możemy je jeszcze wykorzystać. Przy wyciskaniu odkładajmy je na bok i później zawińmy w gazę. W tej formie możemy dodać je do miąższu. Mieszankę gotujemy na dużym ogniu bez przykrycia przez pół godziny. Uważajmy jednak, aby nic nie przywarło do dna garnka i mieszajmy owoce mniej więcej co 10 minut. Po 30 minut wlewamy wodę, wsypujemy cukier i gotujemy dalej bez przykrycia przez ok. 2 godziny na dużym ogniu. Nie martwmy się tym, że marmolada zaczyna bulgotać. Jest to wręcz pożądane. Po upłynięciu połowy tego czasu możemy dorzucić cynamon i goździki, jednak jest to opcjonalne. Co jakiś czas mieszamy marmoladę, ale nie za często. Po ugotowaniu nie jemy jej, ale zostawiamy na całą noc do wystygnięcia w temperaturze pokojowej. Następnego dnia możemy wyjąć z niej gazę z pestkami i jeszcze raz zagotować. Wystarczy na to ok. 20 minut. Wtedy marmolada będzie od razu gotowa do zamknięcia w sterylnych słoikach. Tak zabezpieczoną możemy przechowywać w swojej spiżarce miesiącami, jednak zapewniamy, że po jej spróbowaniu bardzo szybko zacznie znikać z waszych półek!

Następny artykuł