Smakosze.pl
Szybki przepis na krewetki w sosie po luizjańsku

pixabay.com

Szybki przepis na krewetki w sosie po luizjańsku

3 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Dzięciołowska Marcelina

Udostępnij:

Krewetki w sosie po luizjańsku - choć nazwa brzmi dość skomplikowanie, przepis na to danie jest bardzo prosty. Przygotowanie krewetek w ten sposób to gwarancja satysfakcji u gości. W tym przepisie przewidziano porcję dla 2-3 osób, jeśli więc

Krewetki w sosie po luizjańsku - składniki 

Przepis na  2 - 3 porcje dania:

Aby przyrządzić krewetki po luizjańsku musisz zaopatrzyć się następujące składniki: 

  • ok. 350-400 g krewetek,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 mała cebula,

  • 1 łyżka oleju roślinnego,

  • 2 łyżki masła,

  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli,

  • 2 łyżki sosu worcestershire,

  • 1/4 szklanki bulionu,

  • 1/2 łyżeczki cukru,

  • 2 łyżki soku z cytryny,

  • 2 łyżeczki papryki w proszku,

  • 1 łyżeczka suszonego oregano,

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku, 

  • do podania: bagietka, natka pietruszki.

Krewetki po luizjańsku - przygotowanie 

Krewetki najpierw rozmrozić (jeśli były zamrożone) i oczyścić, jeśli zachodzi taka konieczność. 

Na dużą patelnię wlać łyżkę oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i poczekać aż się zeszkli (cebulę należy od czasu do czasu przemieszać, aby nie przywarła do dna patelni). Do zeszklonej cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażać przez około pół minuty. Co ważne - ależy pilnować, aby czosnek się nie przypalił, ponieważ może skutkować to gorzkim posmakiem dania.

Następnie należy dodać 1 łyżkę masła, bulion, sos worcestershire, słodki sos chilli, sok z cytryny oraz cukier i zagotować.

Kolejny krok to dodanie przypraw i gotowanie przez około 2 minuty, mieszanie co jakiś czas drewnianą łyżką.

Do gotowego sosu dodać wcześniej przygotowane rozmrożone krewetki i gotować przez ok. 1 minutę. Sos z krewetkami doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Dodać pozostałą łyżkę masła, poczekać aż się roztopi i dokładnie wymieszać. Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki i podawać z pokrojoną bagietką.

Podobne artykuły

Wątróbka w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na wątróbkę z gruszką i żurawiną

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe od Ewy Wachowicz

Przepisy

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >
Pierogi od Magdy Gessler

Przepisy

Gessler przeszła samą siebie. Jej przepis na pierogi z kapustą zachwyci nawet niejadka

Czytaj więcej >
Gołąbki

Przepisy

Farsz do gołąbków wychodzi suchy i twardy? Wystarczy 1 dodatek i problem znika

Czytaj więcej >
Krokiety - Robert Makłowicz przedstawił nieziemski przepis

Przepisy

Makłowicz przedstawił ziemniaczane krokiety ze składnikiem niespodzianką. Absolutny ideał na świąteczny stół

Czytaj więcej >
Sałatka jarzynowa Magdy Gessler, która nie ma sobie równych

Przepisy

Przepis Magdy Gessler na sałatkę jarzynową z wyjątkowym składnikiem

Czytaj więcej >