Szybki przepis na krewetki w sosie po luizjańsku
pixabay.com

Szybki przepis na krewetki w sosie po luizjańsku

Krewetki w sosie po luizjańsku - choć nazwa brzmi dość skomplikowanie, przepis na to danie jest bardzo prosty. Przygotowanie krewetek w ten sposób to gwarancja satysfakcji u gości. W tym przepisie przewidziano porcję dla 2-3 osób, jeśli więc zatem planujesz spotkanie w szerszym gronie - zwiększ proporcjonalnie listę składników i śmiało przystąp do dzieła.

Krewetki w sosie po luizjańsku - składniki

Przepis na 2 - 3 porcje dania:

Aby przyrządzić krewetki po luizjańsku musisz zaopatrzyć się następujące składniki:

  • ok. 350-400 g krewetek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli,
  • 2 łyżki sosu worcestershire,
  • 1/4 szklanki bulionu,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • do podania: bagietka, natka pietruszki.

Krewetki po luizjańsku - przygotowanie

Krewetki najpierw rozmrozić (jeśli były zamrożone) i oczyścić, jeśli zachodzi taka konieczność.

Na dużą patelnię wlać łyżkę oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i poczekać aż się zeszkli (cebulę należy od czasu do czasu przemieszać, aby nie przywarła do dna patelni). Do zeszklonej cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażać przez około pół minuty. Co ważne - ależy pilnować, aby czosnek się nie przypalił, ponieważ może skutkować to gorzkim posmakiem dania.

Następnie należy dodać 1 łyżkę masła, bulion, sos worcestershire, słodki sos chilli, sok z cytryny oraz cukier i zagotować.

Kolejny krok to dodanie przypraw i gotowanie przez około 2 minuty, mieszanie co jakiś czas drewnianą łyżką.

Do gotowego sosu dodać wcześniej przygotowane rozmrożone krewetki i gotować przez ok. 1 minutę. Sos z krewetkami doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Dodać pozostałą łyżkę masła, poczekać aż się roztopi i dokładnie wymieszać. Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki i podawać z pokrojoną bagietką.

Następny artykuł