Szybki przepis na krewetki w sosie po luizjańsku
Krewetki w sosie po luizjańsku - składniki
Przepis na 2 - 3 porcje dania:
Aby przyrządzić krewetki po luizjańsku musisz zaopatrzyć się następujące składniki:
-
ok. 350-400 g krewetek,
-
2 ząbki czosnku,
-
1 mała cebula,
-
1 łyżka oleju roślinnego,
-
2 łyżki masła,
-
2 łyżki słodkiego sosu chilli,
-
2 łyżki sosu worcestershire,
-
1/4 szklanki bulionu,
-
1/2 łyżeczki cukru,
-
2 łyżki soku z cytryny,
-
2 łyżeczki papryki w proszku,
-
1 łyżeczka suszonego oregano,
-
1 łyżeczka suszonego tymianku,
-
do podania: bagietka, natka pietruszki.
Krewetki po luizjańsku - przygotowanie
Krewetki najpierw rozmrozić (jeśli były zamrożone) i oczyścić, jeśli zachodzi taka konieczność.
Na dużą patelnię wlać łyżkę oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i poczekać aż się zeszkli (cebulę należy od czasu do czasu przemieszać, aby nie przywarła do dna patelni). Do zeszklonej cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażać przez około pół minuty. Co ważne - ależy pilnować, aby czosnek się nie przypalił, ponieważ może skutkować to gorzkim posmakiem dania.
Następnie należy dodać 1 łyżkę masła, bulion, sos worcestershire, słodki sos chilli, sok z cytryny oraz cukier i zagotować.
Kolejny krok to dodanie przypraw i gotowanie przez około 2 minuty, mieszanie co jakiś czas drewnianą łyżką.
Do gotowego sosu dodać wcześniej przygotowane rozmrożone krewetki i gotować przez ok. 1 minutę. Sos z krewetkami doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Dodać pozostałą łyżkę masła, poczekać aż się roztopi i dokładnie wymieszać. Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki i podawać z pokrojoną bagietką.