To najlepsza zapiekanka, jaką jadłem. Starcza na 2 dni, robi się ją w chwilę i każdy ją chwali
Oto przepis na prostą zapiekankę o bardzo lubianym przez Polaków smaku. Jest doskonałym, sycącym obiadem i bardzo łatwo się odgrzewa. Dlatego można łatwo i szybko przygotować ją z wyprzedzeniem.
Gyros – hit polskiej kuchni
Kebab i pokrewne mu bliskowschodnie mięsne potrawy szturmem zdobyły naszą kuchnię w ciągu ostatnich 20-30 lat. Choć na brak budek z kebabem, delikatnie mówiąc, w Polsce nie narzekamy, wielu korci by odtwarzać takie smaki także w domu. Na szczęście dość łatwo to zrobić.
W naszych kuchniach często można spotkać nawet gotowe mieszanki przypraw typu gyros i każdy szanujący się producent ma je w swojej ofercie. Zdejmuje to z nas największy ciężar przygotowywania gyrosa. W końcu to mieszanka przypraw odpowiada za specyficzny smak obiadów takich jak ta zapiekanka.
Kupiła pierniki w Lidlu, otworzyła, czegoś takiego się nie spodziewała. „Czy Biedronka wie”Zapiekanka gyros
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Sprint cooking. Autorka używa tam mięsa z piersi kurczaka. Można też przygotować takie danie z grubo posiekanej wołowiny lub mieszanki obu tych mięs. Unikajmy jednak wieprzowiny – to w końcu danie z bliskiego wschodu, gdzie świń się raczej nie jada.
Składniki
- 400 g mięsa drobiowego i/lub wołowego
- 200 g sera żółtego
- 200 g ryżu
- 1 czerwona papryka
- 4 ogórki konserwowe
- 250 g jogurtu greckiego
- 4 łyżki ketchupu
- Dowolnie: 1 łyżka ostrej przyprawy, ajwaru itp.
- 1 opakowanie przyprawy gyros
- Pieprz, sól, olej do smażenia
Obiadowa zapiekanka
Kurczaka kroimy w kostkę i nacieramy przyprawą do gyrosa. Odstawiamy do zamarynowania. Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Składniki sosu łączymy ze sobą, przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki.
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy kurczaka, aż będzie złocisty. Po zdjęciu go na ręcznik papierowy na tej samej patelni (z dodaniem odrobiny oleju) smażymy cebulę, pokrojoną w drobną kostkę. Kroimy także paprykę i ogórki konserwowe. Ser ścieramy na tarce o grubych okach.
Naczynie żaroodporne wysmarowujemy olejem. Na dno układamy połowę ryżu i przykrywamy cebulą. Jako kolejną warstwę wykładamy kurczaka.
Na mięso wylewamy połowę sosu. Posypujemy połową sera. Kolejną warstwę stanowi papryka i ogórki konserwowe. Warzywa przykrywamy resztą ryżu i polewamy resztą sosu.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy przez ok. 40-50 minut. Po wyjęciu posypujemy resztą startego sera i zapiekamy przez kolejne 10-15 minut, aż powierzchnia będzie rumiana.
Wypróbuj też przepisy na kotlety schabowe w marynacie i sernik królewski według Strzelczyka.